Зоран Заев отново е хегемон на местните избори в съседна

...
Зоран Заев отново е хегемон на местните избори в съседна
Коментари Харесай

Заев хегемон и на втория тур на кметските избори в Македония

Зоран Заев още веднъж е хегемон на локалните избори в прилежаща Македония и след вчерашния балотаж. Неговата ръководеща партия Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) удостовери изборния си триумф от първия тур на кметския избор. Вчера градоначалник избираха в 35 общини, където никой от претендентите не съумя да завоюва на първия тур. Председателят на Държавната изборна комисия (ДИК) Александър Чичаковски тази заран заяви, че СДСМ печели в 19 от тези общини. Демократическия съюз за интеграция (ДСИ) на Али Ахмети - в 8, Албанският алианс на Зиядин Села в 3. ДПА и Движението " Беса " печелят по едно кметско място. ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски печели в 2 общини, съобщи БГНЕС.

На първия тур партията на Заев завоюва във всички огромни градове на страната - Скопие, Битоля, Охрид, Струмица, Прилеп. През идващите 4 години СДСМ ще ръководи в 56 общини, ДСИ в 10, ВМРО-ДПМНЕ в 5, Албанският алианс в 3, а Движението " Беса ", ДПА и Демократическата партия на турците (ДПТ) в една община. В други три обитаеми места изборите завоюваха самостоятелни претенденти.

Кавадарци е единственият огромен град, където печели ВМРО-ДПМНЕ. Веднага откакто бяха оповестени първите резултати Груевски направи особено изказване. Той сподели, че " не признава изборните резултати ". И изиска " връщане на демокрацията и достолепието в страната ", и осъществяване на предварителни парламентарни избори, които да бъдат проведени от служебно държавно управление, както това е станало на 11 декември 2016 година. Груевски изиска също и отстраняването на ръководителя на ДИК Александър Чичаковски. Зиядин Села също съобщи, че няма да признае резултатите.

Зоран Заев дефинира вота като " либерален и почтен ". " Македония върви в вярната посока и това е една огромна победа за жителите на страната ", сподели той. И прикани ВМРО-ДПМНЕ да преразгледа позицията си и да се отнася като виновна политическа партия, която ще има градивно държание. " Местните избори нямат никаква връзка с централната власт. Няма да има предварителни избори ", акцентира водачът на СДСМ.

Председателят на " Беса " Билал Касами съобщи, че на " тези избори е изчезнала една политическа партия на албанците - ДСИ, която се е трансформирала в спътник на СДСМ ". Председателят на Народното събрание Талат Джафери изрази задоволството си от европейския метод на гласоподаване в страната. Дарко Димитриовски от Гражданската асоциация МОСТ, която наблюдаваше вчерашното гласоподаване на цялата територия на Република Македония съобщи, че " е имало дребни нередности ". МОСТ през днешния ден се чака да заяви окончателния си отчет за втория тур.

Вчера гласуването се организира в 1517 изборни секции на 35-те общини. Вот имаше и в 387 изборни секции на 6 скопски общини. Там бюлетините си в урните можеха да пуснат 260 194 жители. В останалите 29 общини право на глас имаха 573 616 жители в 1130 изборни секции.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР