Зоолози успяха за изяснят как гигантските панди оцеляват на вегетарианската

...
Зоолози успяха за изяснят как гигантските панди оцеляват на вегетарианската
Коментари Харесай

Ето как пандите живеят на бамбукова диета

Зоолози съумяха за изяснят по какъв начин гигантските панди оцеляват на вегетарианската диета от бедните на хранителни субстанции бамбукови клони, оповестява списание Science.

Екипът е измерил за пръв път дневния разход на сила, който вършат пандите. Изследвани са 5 мечки в зоопарк и 3 живеещи в естествена среда. Оказало се, че разходът на сила е единствено 38% от междинния за бозайниците с такава маса. Бамбуковите мечета губят по-малко сила от коалите и се доближават по този индикатор до трипръстия безделник.

Според данните от GPS пандите се движат по-малко от другите мечки. Освен това мозъкът, бъбреците и черният дроб на пандата е по-малък от тези органи при други представители на това животинско семейство. Нивото на хормоните на щитовидната им жлеза също се доближава към минималното за бозайници – като при мечките, спящи зимен сън.

Зоолозите разкрили присъща за пандите разновидност на гена DUOX2, която води до намаление на интензивността на щитовидната жлеза у хората.

Всички резултати сочат, че пандите, чиито стомашно-чревен тракт е като при хищните им предшественици, са се приспособили към бамбуковата храна с помощта на свръхниския разход на сила и равнището на тиреодните хормони.

Тревопасните панди са се отделили от всеядните си родственици и минали на бамбукова диета преди към 2 млн. години. Причините за това още не са ясни – евентуално в техния ареал е имало малко животни и доста хранителни растения. Пандите обаче по този начин и не се сдобили с четирикамерен корем като другите тревопасни, липсват им и чревни бактерии, които оказват помощ за извличането на максимума сила от фибрите на растенията.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР