Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк

...
Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк
Коментари Харесай

Дали софийският леопард Дан ще устои на тези очи

Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария . Персийката е на 3 години и се споделя Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който пристигна в нашия зоопарк от Хановер, Германия и към този момент 3 години чака подобаваща партньорка.

Женският персийски леопард идва в София по рекомендация на координатора на Програмата за застрашени типове (EEP), в която Софийският зоопарк взе участие с 8 типа през последните 10 години. Целта е да се сътвори размножителна двойка с нашия мъжки Дан. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата и се надяваме любовта най-сетне да разцъфне, откакто предходните две женски се оказаха несъответствуващи.
 Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард
Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард

Посетителите ще могат да му се порадват най-рано след седмица

Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат единствено по време на брачния интервал . За адаптиране на женската към новото й жилище са нужни към 3 седмици, след което ще стартира и запознаването сред двата леопарда. Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния й интервал, когато тя ще бъде пусната във външните й заграждения.

Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория " Застрашен тип " в Световната алена книга и наклонността при популацията му по света е понижаване на броя им. Днес в природата са останали към 1 300 индивида. Основните закани за персийските леопарди са бракониерството и преследването от индивида, загубата на местообитание, безпокойствие и военните спорове в ареала му. Затова размножителната стратегия в зоологическите градини, в която взе участие и Софийският зоопарк е от огромно значение за спасяването на тези превъзходни животни.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР