Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк

...
Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк
Коментари Харесай

В Софийския зоопарк вече има и женски персийски леопард

Зоологическата градина в София получи женски персийски леопард от Зоопарк Шошто Нирегихаза в Унгария. Персийката е на 3 години и се споделя Азара. Тя ще прави компания на величествения мъжки леопард Дан, който пристигна в нашия зоопарк от Хановер, Германия и към този момент 3 години чака подобаваща партньорка.

Женският персийски леопард идва в София по рекомендация на координатора на Програмата за застрашени типове (EEP), в която Софийският зоопарк взе участие с 8 типа през последните 10 години. Целта е да се сътвори размножителна двойка с нашия мъжки Дан. Азара ще е третата женска, която получаваме по линия на програмата и се надяваме любовта най-сетне да разцъфне, откакто предходните две женски се оказаха несъответствуващи.

Леопардите са животни, които в природата живеят поединично и се срещат единствено по време на брачния интервал. Надяваме се Дан и Азара да се харесат и да имаме размножителен триумф, което е крайната цел на програмата.

„ Зоологическа градина – София е претендент член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и по тази причина към този момент взе участие в размножителни стратегии за редки и застрашени типове. Работим интензивно да осъществим нужните условия, тъй че столичният зоопарк да стане пълновръстен на член ЕАЗА, с цел да можем да получаваме още по-редки и скъпи типове, както и да се включваме във от ден на ден консервационни действия. Само по този начин Софийският зоопарк ще извърши главните и най-важни функционалности на актуалните зоопаркове – да бъде природозащитен, теоретичен и учебен център с принос за опазването на типовете “, сподели Добромир Бориславов, изпълнителен шеф на Общинското дружество „ Зоологическа градина-София “.

За адаптиране на женската към новото й жилище са нужни към 3 седмици, след което ще стартира и запознаването сред двата леопарда.



Посетителите на зоопарка ще могат да видят Азара след края на адаптационния й интервал, когато тя ще бъде пусната във външните й заграждения. Персийският леопард (Panthera pardus saxicolor) е най-едрият подвид на леопарда в света. Той е в категория „ Застрашен тип “ в Световната алена книга и наклонността при популацията му по света е понижаване на броя им. Днес в природата са останали към 1 300 индивида.

Основните закани за персийските леопарди са бракониерството и преследването от индивида, загубата на местообитание, безпокойствие и военните спорове в ареала му. Затова размножителната стратегия в зоологическите градини, в която взе участие и Софийският зоопарк е от огромно значение за спасяването на тези превъзходни животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР