Зоологическата градина в София навърши 133 години от създаването си

...
Зоологическата градина в София навърши 133 години от създаването си
Коментари Харесай

Зоологическата градина в София навърши 133 години

Зоологическата градина в София навърши 133 години от основаването си и по този мотив ще бъдат проведени поредност от събития, с които да бъде маркирана годишнината, оповестяват от зоопарка. Първото е планувано за през днешния ден, когато ще бъде открита неповторима галерия с екологично обръщение към посетителите, оповестяват от зоокъта.

Столичната зоологическа градина е една от най-старите зоологически градини в Европа и най-голямата на Балканите. В началото тя се е наричала Царска зоологическа градина и е учредена през 1888 година от Княз Фердинанд Сакскобургготски. През миналата година, макар пандемията, зоопаркът е посетен от над 300 000 души и си остава обичано място за софиянци и посетители на столицата.

Софийският зоопарк е единствен на Балканите, в който има двойка снежни леопарди, персийски леопарди и други редки и скъпи типове. Един от тях е бърнестия мечок Лиам, който тази година чака и своята партньорка от Сингапур.

133-те години от основаването на зоопарка ще бъдат маркирани с експозиция на 10 от застрашените типове животни, които се отглеждат в столичния зоопарк и някои от тях към този момент сполучливо се развъждат.

Консервационно значимите животни са изрисувани върху 10 железни варела, а потреблението на варелите демонстрира, че всеки боклук може да се рециклира и да се трансформира в произведение на изкуството.

Образите на персийски леопард, барс, бърнеста мечка, лъвски макак, антилопа адакс, египетски лешояд и други красиви и редки животни са нарисувани от художничката Любка Маринкова, с която зоопарка има дългогодишно съдействие.

Всички типове, изобразени в изложбата вземат участие в Европейската стратегия за застрашени типове (ЕЕР) на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА) и Софийския зоопарк ги е получил по тази линия.

" Софийският зоопарк към момента е претендент член на ЕАЗА, само че все пак следваме актуалната наклонност в развиването на модерните зоопаркове, чиято съществена функционалност в 21-ви век е да се трансфорат в научни и природозащитни центрове, които да опазват и възвръщат редки и застрашени типове от международната фауна. Чрез тази галерия желаеме да обърнем внимание на обществеността върху казуса със загубата на биоразнообразието и да повишим природозащитното схващане на хората. Естествено " допълнение " към художествената експозицията е и опцията посетителите да видят онлайн показаните животни в зоопарка ", споделя ланд. арх. Добромир Бориславов, шеф на " Зоологическа градина-София ".

В следствие се възнамерява още 10 железни варела да бъдат изрисувани с известни типове животни от зоопарка, само че в детски жанр и да бъдат ситуирани наоколо до детските площадки в зоологическата градина.

В допълнение към самодейностите за годишнината на зоопарка ще бъде поставено началото и на акция за събиране на капачки, от които в следствие ще бъдат основани още мозайки от капачки, сходно на към този момент съществуващата експозиция в зоопарка.

Посетителите на зоологическата градина ще могат да оставят капачките на двата входа на зоопарка в особено пригодени за задачата места.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР