Зонта клуб – Пловдив подари безплатен проект за изграждането и

...
Зонта клуб – Пловдив подари безплатен проект за изграждането и
Коментари Харесай

Нова платформа за деца с увреждания

Зонта клуб – Пловдив подари безвъзмезден план за построяването и монтажа на платформа за 10-годишния Живко, болен от детска церебрална парализа. Организацията започва акция за основаване на указател за деца и възрастни с двигателни болести, за обезпечаване на налична среда за живот.

По самодейност на Зонта – клуб Пловдив е построена и инсталирана нова високотехнологична стълбищна платформа за достъп до външната околна среда, пред жилищен блок на ул. „ Никола Войводов “ в гр. Пловдив. Тя е втората построена такава, по плана на клуба „ Подай ръка, сбъдни фантазия да открием дружно света! “ за перодоляване на височини от деца с увреждания. Там живее 10-годишният Живко, болен от детска церебрална парализа. Механизмът за превъзмогване на стълбищните височини беше публично открит и проработи през вчерашния ден. Проектът и издаването на съответните разрешителни за платформата е направен и показан безплатно от професионален колектив от арх. Таня Михайлова и арх. Каля Балджиева, членове на Зонта – клуб Пловдив.

„ Ние от доста години осъществяваме такива планове, които са част от „ Националната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност “ на Министерството на труда и обществената политика. Изготвяме гратис цялостна планова документи съгласно условията на Закона за териториално и селищно устройство “, изяснява арх. Каля Балджиева.

От регион „ Централен “ на община Пловдив са съдействали най-ефективно в процеса на създаване на платформата, което е направило допустимо спазването на едномесечния период за подаване на документите.

„ Сега достъпът на Живко до външната среда е елементарен. Чрез платформата бързо ще излизаме на открито. Той  ще може посещава парковете, градини и детски площадки. Прекрасен подарък за Коледа и Нова година “,  споделя Весела Георгиева, майка на Живко, който всички назовават Жижко.

За да се построи платформата, е било належащо да се съберат подписи за единодушие от съседите, както и да се показа документ, че детето употребява помощна количка, предоставена му от обществените служби.

„ Тук се появи проблем, който занапред би трябвало да се позволи законодателно. Живко получи количка от  човек, който му я закупи, само че когато от институциите схванаха, че тя не е дадена по съответния ред, в началото отхвърлиха да дадат позволение за платформата. Причината е, че количката е закупена от спонсор. Това е абсурд. Втората количка можеше да послужи на друго нуждаещо се дете “, добавя арх. Каля Балджиева.

В тази връзка от организацията считат да проведат поредност от срещи с виновни длъжностни лица от „ Наионалната стратегия за налична жилищна среда и персонална подвижност “, с цел да упорстват за смяна на настоящите разпореждания.

От Зонта – клуб Пловдив  желаят да осъществен и още една фантазия на Жижко. Той в този момент е трети клас, а огромното му предпочитание е да взе участие в публиката на обичаното предаване „ Стани богат “.  „ Написахме писмо до малкия екран и чакаме покана, а той ще бъде доста благополучен, в случай че фантазията му стане действителност “, споделя майка му Весела. Живко всяка вечер гледал с интерес предаването, до себе си държи книга с въпросите, задавани от Михаил Билалов, и не пропуща да опише за най-интересните на своите учители, които всеки ден го посещават в дома му.

За да оказват помощ и на други деца и възрастни хора с двигателни болести, от Зонта – клуб Пловдив провеждат акция за основаване на указател, посредством който организацията  ще продължи да изготвя безвъзмездни планове за включване в програмата за налична среда на Министерството на труда и обществената политика.  Зонта – клуб Пловдив приканва всички, които желаят да се включат да осъществят контакт на мейл    [email protected]
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР