Зона с ограничение на скоростта за движение до 30 км/ч

...
Зона с ограничение на скоростта за движение до 30 км/ч
Коментари Харесай

Спаси София: Що е то зона 30 и как да проработи в столицата

Зона с ограничаване на скоростта за придвижване до 30 км/ч или Зона 30 е одобрен в международната процедура инструмент за ръководство и усмиряване на трафика . Освен слагане на знаци и маркировка, въвеждането на такава зона наложително включва и построяването на физически ограничения за понижаване на скоростта за придвижване, гарантиране на видимостта и повишение на комфорта и сигурността на всички участници в придвижването . Подобни зони се обособяват най-вече в жилищните квартали, като целят възстановяване пътната сигурност и повишение на качеството на живот поради понижаване на директното придвижване, шума и замърсяването .

Особено подобаващи места за въвеждане на успокоено придвижване се явяват кварталите с интензивно пешеходно и велосипедно придвижване и голям брой дребни търговски обекти, защото усилва пространствата за екологична подвижност и подтиква дребния бизнес. По-ниската скорост на колите води до понижаване на случаите, както и за тежестта на следствията от тях и по този начин се реализира главната цел на Зонa 30 – да се увеличи сигурността на всички участници в придвижването, изключително най-уязвимите (децата, пешеходците и велосипедистите).
Масова процедура в останалите европейски градове
Зони с оптималната скорост до 30 км/час има в съвсем всички европейски страни, като пионер в тази област е Германия, която вкарва първите такива зони още през 1980 година Следва Швейцария, а първият град, който напълно вкарва успокоена зона (с изключение на главните булеварди) е Грац в Австрия, направил това през 1992 година Само в Германия са обособени над 17 000 такива зони, а един от водещите градове е тримилионният Мюнхен, където 80% от цялата улична мрежа е част от успокоена зона. 70% пък от улиците в Холандия (с обща дължина от над 30 000 км) са в режим на Зона 30 и не е инцидентно, че точно в тези страни, жертвите по пътищата, както и самите произшествия, са едни от най-ниските в Европа. Подобни зони има и в балканските страни – Словения, Хърватия, Сърбия, Румъния…
Схеми на улиците в Париж, Виена и Берлин, част от Зона 30 Какви са изгодите от въвеждането ѝ?
Зона 30 освен слага всички участници в придвижването на равни начала, само че би трябвало да дава и категорично преимущество на пешеходците. Корекция на съществуваща настилка и създаване на спомагателни уреди вършат придвижването на пешеходците и велосипедистите доста по-комфортно и безвредно, само че изгодите от Зона 30 не се изчерпват до там:
понижаване на скоростта на колите, както и праховото и шумово замърсяване; понижава злополуките и следствията от тях; основава безвредни зони за децата, изключително към училищата; удобно и безвредно напредване на по-уязвимите участници в придвижването – пешеходци и велосипедисти; основава безвредни и удобни обществени пространства, налични за всички; нараснало качество на живот за живущите в зоните; подтиква интензивният и здравословен метод на живот като предизвиква и улеснява напредването пешком или с велосипед; подкрепя локалния бизнес и покачва цената на парцелите в региона. 5 наложителни ограничения за сполучлива Зона 30
За да е сполучлива и да реализира задачите си, всяка Зона 30 наложително би трябвало да включва следните съставни елементи.
Типове физически ограничения за ограничение на скоростта и гарантиране на пътна безопасност1. Изнесени тротоари в зоните на кръстовищата
Те са наложителен детайл на всяка зона, целяща да реализира нараснала сигурност и улеснение на по-уязвимите участници в придвижването. Тротоарни уширения са изключително значими там където се пресичат разнообразни участници в придвижването и в разнообразни посоки. По-широките тротоари за сметка на пътното платно, имат няколко позитивни резултати:
усилват видимостта на всички участници в движението; приключват нездравословния табиет да се паркира в зоните на кръстовищата или пешеходните пътеки; стесненото улично платно понижава скоростта на колите и дистанцията, което пешеходците би трябвало изминат, с цел да пресекат улицата; улеснява пешеходците – те разполагат с повече пространство за движение;
Затова при осъществяване на Зона 30 в София, Столичната община е длъжна да проектира и построи типизирани кръстовища с изнесени тротоари по дребните улички в центъра . Тяхната типизираност ги прави по-разпознаваеми и забележими в градската среда и всеки участник в придвижването, наближавайки кръстовищата ще знае, че навлиза в зона с успокоено придвижване.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР