Золтан Горог, агент по недвижими имоти в унгарския град Пакш,

...
Золтан Горог, агент по недвижими имоти в унгарския град Пакш,
Коментари Харесай

Невъзможната любов на Източна Европа към ядрената енергетика

Золтан Горог, сътрудник по недвижими парцели в унгарския град Пакш, е подготвен за съветската инвазия. Той дори към този момент е добавил кирилицата във фирмения си надпис, който стои над офисите му. Брокерът е оборудвал офиса си с нови бюра, които към този момент стоят празни и чакат разширението на бизнеса.

Дали инвестицията му е била вярно обаче? Вместо градът да се цялостни с руснаци, каквито са упованията му, той следи минимално нарастване на клиентите си. Вече минаха 5 години, откакто Унгария подписа съглашение с Руската държавна атомна енергийна корпорация " Росатом " за построяването на два нови реактора в намиращата се до града остаряваща нуклеарна централа. И все още обстановката в града наподобява не се е трансформирала доста - даже няма начална дата за започването на по-голямата част от работата.

В очакване на богатите посетители от Русия Горог проумява, че не е толкоз просто да се построи нуклеарна централа - " не е като цех за коли ", споделя той. Брокерът си мислил, че ще бъде индивидът, който ще оказва помощ на съветските инженери и електротехници да намерят жилища в града. " Трудно е да си представим идните промени ", изяснява той, показвайки свободните жилища в града - прекомерно скъпи за локалните, само че подобаващи за предстоящите по-богати руснаци.

Докато по-богатите страни като Франция и Германия се отхвърлят от нуклеарната енергетика заради рисковете за околната среда и големите разноски по сходни планове, в Източна Европа ситуацията не е по този начин. Там казусът е, че има възторг за нуклеарна енергетика, който се разминава с действителната опция за реализирането на такива планове, написа Bloomberg. Според тях в целия район, в който нуклеарните реактори идват от Съветския съюз и се употребяват и до през днешния ден, управляващите са притиснати до стената от неналичието на време и средства.

Защо се получава по този начин?

Много от нуклеарните централи в Източна Европа са към края на своя експлоатационен живот. Нарастващото търсене на енергийния пазар и възходящите условия за понижаване на нездравословните въглеродни излъчвания пък принуждават държавните управления да се стремят към увеличението на потенциала.

В Унгария, Словакия, Чехия, Румъния и Словения е планувано нуклеарните уреди да бъдат ремонтирани и разширени. България и Полша пък са на прага да построяват нови нуклеарни централи.

Тези планове обаче постоянно се блокират - от високите разноски за тяхното реализиране и от тежките условия на Европейския съюз за конструиране. Това отдалечава плануваните от десетилетия планове в района от задачата. Предвид цената на строителството на един нов реактор - към 15 милиарда евро - държавните управления се оказват в неспособност да продължат.

" Предвид разноските, това не е печеливша технология тъкмо в този момент и евентуално това в никакъв случай няма да се промени ", пояснява Роб Барнет, който е старши анализатор с сектор енергетика в Bloomberg Intelligence. По думите му въпросът в този момент е дали държавните управления желаят технологията да съществува изобщо и дали са подготвени да финансират разноските, с цел да могат да употребяват такава технология отсега нататък.
 Росатом оказва помощ на Сърбия да построи център за нуклеарни проучвания
Росатом оказва помощ на Сърбия да построи център за нуклеарни проучвания

В института ще се работи за насърчаване на нуклеарната медицина

Кои страни са най-близо?

Към момента най-близо до задачата е Словакия, която може да свърже към мрежата си нов реактор до идната година, въпреки и там да се следят неясноти - процесът е изпълнен със закъснения, прилежаща Австрия е в съпротива по въпроса, има кавги към финансирането и обвинявания за неприятно ръководство.

По-типичен е образецът у нас - в родна България . " Досега България не съумя да откри пари за построяването на новата нуклеарна централа в северния град Белене. Планът беше отсрочен за първи път след рухването на комунизма. Тогава завършването на плана щеше да коства съвсем 1/4 от БВП-то на страната ", разясняват създателите на Bloomberg.

Полша пък, която е най-големият потребител на въглища в Европа, възнамерява първият ѝ нуклеарен реактор да стартира да действа през 2033 година. Финансирането на плана единствено че среща отрицание от страна на изпълнителната власт.

Дори най-солидните проекти страдат от многогодишни закъснения. Румъния, която в продължение на десетилетие разнищва дали да конфигурира нови реактори в централата АЕЦ " Черна вода ", намираща се на поречието на Дунав, през месец май подписа прелиминарен контракт с Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC). Страните по контракта към момента не са се разбрали дефинитивно за финансирането и времевата рамка.

Ще има ли Унгария нови реактори?

Унгария разполага с по-голямата част от средствата, планувани за плана в Пакш, който възлиза на 12,5 милиарда евро. Договорът с " Росатом " беше подписан през 2014 година и се отрази удобно на връзките сред премиера Виктор Орбан и президента на Русия Владимир Путин. Спрямо договорката Русия би трябвало да финансира 80% от плана посредством заем от 10 милиарда евро, които Унгария ще изплаща с лихви.

Това обаче наподобява не е задоволително за стартирането на плана. Одобрението от страна на Европейски Съюз лиши съвсем 2 години, след които минаха още 2 години. Междувременно Будапеща косвено упреква " Росатом ", че не е показала нужните проекти по плана. Към момента е несъмнено, че новите реактори няма да стартират да създават електрическа енергия през 2026 година, каквито бяха първичните проекти на ръководещите в Унгария. Това кара страната да договаря за нови периоди за изплащането на заема към Москва.

Главният изпълнителен шеф на " Росатом " Алексей Лихачов трансферира топката към Европейски Съюз. По думите му работата ще продължи това лято. " Проектът се забави поради условията на Европейски Съюз. В момента организираме времето за работа. Вече сме договорили по-голямата част от тежкото съоръжение и интензивно преговаряме с австрийски компании за построяването на строителната и монтажна база ", сподели той за " РИА Новости " през юни.
 Защо Германия бърка за нуклеарната енергетика?
Защо Германия бърка за нуклеарната енергетика?

Директорът на Volkswagen разкритикува ръководещите поради решението страната да разчита по-дълго на въглища, в сравнение с АЕЦ

Има ли опасности?

Изграждането на нуклеарна централа излиза най-скъпо поради високите условия за сигурност. Трите най-големи случая с АЕЦ в света - централата на острова Три Майл Айлънд, Пенсилвания, Съединени американски щати през 1978 година; Чернобил в Украйна от 1986 година; Фукушима в Япония от 2011 година - способстваха за възстановяване на технологиите и повече вложения в науката.

В Пакш, който се намира на 100 километра под Будапеща по поречието на Дунав, са утвърдени единствено 300 от 6 000 разрешителни.

" Един от уроците от Чернобил е, че въпросите към нуклеарната сигурност би трябвало да се преглеждат транспарантно. Впечатляващо е, когато човек отиде там (в Пакш - бел. ред.) и види мащаба на казуса. " Това съобщи Балтазар Линдауер - шеф на звеното по нуклеарна сигурност в Европейската банка за възобновяване и развиване.

Пакш желае нови нуклеарни рекатори

Въпреки рисковете, публичното мнение в Унгария е консолидирано в поддръжка на развиването на нуклеарната енергетика в страната. Това е по този начин изключително в градовете и регионите, намиращи се наоколо до нуклеарните уреди, където това е главният източник на приходи.

Когато първите реактори на централата в Пакш бяха издигнати преди старта на действието им през 1982 година, дребният град се трансформира. Населеното място стана културен център - служащите и локалните образуваха общество и започнаха да вършат фамилии, споделя 60-годишният бижутер Юдит Кунфалви, очаквайки с неспокойствие руснаците, които вероятно може и да дойдат в Пакш.

Този път жителите на града чакат към 10 000 служащи и техните фамилии да наводнят града за построяването и по-късно за вярното действие на плана.

Брокерът Золтан Горог, за който ви разказахме при започване на актуалната обява, също чака руснаците с неспокойствие. Известен ресторант на брега на Дунава към този момент даже е добавил меню на съветски и притегля някои други клиенти от първите чиновници на " Росатом " там.

" Проектът ще даде късмет на града да се развие. Има доста тежка работа обаче, която следва да се свърши ", допълват локалните, надявайки се, че руснаците въпреки всичко ще дойдат.
 Най-големият производител на уран в света не вижда вяра за нуклеарната сила
Най-големият производител на уран в света не вижда вяра за нуклеарната сила

Не се чака скоро световният пазар на уран да има подем
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР