Знойната жега оставя 70 милиона души в САЩ под предупреждения за горещини, докато рекордните температури се движат през Юга

...
Тъй като най-горещият месец на планетата в историята наближава своя
Коментари Харесай

Тъй като най-горещият месец на планетата в историята наближава своя край, 70 милиона души са под тревога за горещини в САЩ, където райони в южните равнини и югоизток може да отчетат рекордно високи температури от 115 градуса или повече.

Докато североизточната част и средният Атлантически океан ще получат известно облекчение в неделя, предупрежденията за топлина и предупрежденията за прекомерна топлина са широко разпространени в повече от 10 щата, от Тексас до Флорида, според Националната метеорологична служба. Метеорологичната служба предупреди, че топлинните индекси, които факторират влажността, могат да скочат над 105 до 115 градуса в южните равнини до долната долина на Мисисипи и на югоизток.

Продавачи продават студени напитки близо до Мемориала на Линкълн във Вашингтон, окръг Колумбия, на 27 юли 2023 г., тъй като се очаква температурите да достигнат рекордно високи стойности. Продавачи продават студени напитки близо до Мемориала на Линкълн във Вашингтон, окръг Колумбия, на 27 юли 2023 г., тъй като се очаква температурите да достигнат рекордно високи стойности. Брендън Смяловски/AFP/Getty Images

„Рекордно горещи върхове и високи минимални температури са широко възможни в тези региони следващата седмица“, добави центърът за прогнози.

Югозападът получава известна отсрочка от рекордната жега, тъй като високите температури, макар и все още изключително горещи, се връщат към по-нормалните стойности за това време на годината.

 Жители под сянка по време на гореща вълна в Маями, Флорида, САЩ, във вторник, 25 юли 2023 г. Жители под сянка по време на гореща вълна в Маями, Флорида, САЩ, във вторник, 25 юли 2023 г. Ева Мари Ускатеги/Блумбърг/Гети изображения

Phoenix достигна 110 градуса за 30-и пореден ден в събота, достигайки максимум от 115 градуса. Това са рекордни 17 дни с температури от 115 градуса за Финикс тази година, надминавайки предишния рекорд от 14 дни, поставен през 2020 г., според метеорологичната служба. Поредицата вероятно ще приключи в понеделник, когато се очаква температурите да паднат под марката от 110 градуса след дъждовни дъждове, които преминават през района.

Дори някои кактуси не издържаха на жегата във Финикс, където растенията бяха забелязани да се срутват и дехидратираните животни бяха откарани по спешност в рехабилитационен център.

Скорошната гореща вълна се оказа смъртоносна в някои райони.

53-годишна жена в Илинойс почина в четвъртък в апартамента си, където не е имала климатик, тъй като захранването й е било прекъснато, според службата на съдебния лекар в окръг Пеория. В Тексас 66-годишна жена почина рано във вторник от екстремните горещини, след като беше откарана в болница от апартамента си в Норт Ричленд Хилс, съобщи полицията.

Селяни наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Селяните наблюдават развитието на горски пожар, докато се приближава до село Замбужейро в Кашкайш, Португалия на 25 юли 2023 г. (Снимка от Patricia DE MELO MOREIRA / AFP) (Снимка от PATRICIA DE MELO MOREIRA/AFP чрез Getty Images) Патрисия Де Мело Морейра/AFP/Getty Images

Увеличават се и хоспитализациите, свързани с жегите. В Аризона лекарите наблюдават увеличаване на пациентите с изгаряния само от падане върху горещата земя.

Учените казаха, че юли ще бъде най-горещият месец на планетата в историята и предизвиканото от човека изменение на климата е основният фактор, водещ до високите температури.

За да се предотвратят заболявания, свързани с топлината, Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ съветват да се намерят хладни, закрити помещения за престой, да се пият много течности и редовно да се проверяват уязвимите хора, като малки деца и възрастни хора.

Ая Еламруси от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР