Знаците, които ни даде срещата между Тръмп и Борисов в

...
Знаците, които ни даде срещата между Тръмп и Борисов в
Коментари Харесай

Елена Поптодорова разкри ще дойде ли Тръмп в България

Знаците, които ни даде срещата сред Тръмп и Борисов в Белия дом, се опита да разкодира някогашният ни дипломат в Съединени американски щати дипломатът Елена Поптодорова, която сега е вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия контракт.

Отношенията сред България и Съединени американски щати на високо равнище не се лимитират единствено в годините след 10 ноември.

„ Съдбата пожела да съм хроникьор на връзките ни със Съединени американски щати от момента, в който стартира едно страхливо начало на стопляне, което ни води през 1985 година на Съвещанието за сигурност и съдействие в Хелзинки, когато имаше едни коридорни закачки сред Тодор Живков и президента Форд”, спомни си Поптодорова пред bTV.

Тогава е имало опит да бъде поканен американскияt президент в България през 1984 година, само че той е бил несполучлив. Като паметна дефинира Елена Поптодорова срещата сред Тодор Живков и Ричард Никсън, на която е превеждала. Според нея стенограмите от нея могат да служат като образец за политически диалог.

Организирането на такива срещи изисква ужасно доста старания и логистика, продължава от време на време с години, и визитата на Борисов при Тръмп „ не идва на бяла поляна”, отбелязва Поптодорова.

Според нея шансът Тръмп да посети България е най-малък поради вътрешнополитическия му календар и наближаващите избори в Съединени американски щати.

Трябва да има действителна причина за такива срещи на високо ниво. В случая с визитата на Борисов това е била нуждата от развиване на отношение досега, споделя българският посланик.

Съвместната декларация и рамковото съглашение в резултат на тази среща стъпват на съглашението за съдействие в областта на защитата от 2006 година

В рамковия документ се залагат съответни стъпки, с цел да не остане всичко на хартия, отбелязва Елена Поптодорова.

Основната цел е да укрепим трансатлантическата общественост споделя документът, а корупцията и вътрешните ни проблеми пречат за постигането на тази цел.

Американският дипломат Херо Мустафа ще преследва „ със зъби” заложените цели за битката с корупцията у нас. Това значи, че „ някой в случай че си мисли, че може да надхитри посланика във връзка с осъществяването на тези цели в рамковия документ, доста бърка”, счита Поптодорова

Мустафа съобщи, че няма да бъдат издавани визи на корумпирани държавни чиновници от България. Кои са тези корумпирани политици, ще бъде преценено, счита Елена Поптодорова.

Заложеното в тези рамкови документи би трябвало да бъде изпълнено, в случай че в действителност желаеме да се превърнем в енергиен център и интернационален фактор, счита Поптодорова.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР