Знанията за Занзибар на повечето от нас се свеждат до

...
Знанията за Занзибар на повечето от нас се свеждат до
Коментари Харесай

Кой си ти, Абдулразак Гурна?

Знанията за Занзибар на множеството от нас се свеждат до туризма там и любопитния факт, че е родното място на Фреди Меркюри от Queen. Но на острова е роден и новият Нобелов лауреат за литература Абдулразак Гурна - от 80-те години насам той написа за динамичната история на Източна Африка, белязана както от вътрешни спорове, по този начин и от разрушителните последици на колониализма и трайното прекрояване на границите на континента.

Гурна е петият публицист от африкански генезис, който става Нобелов лауреат, и първият от 1986 година, когато оценката е присъдено на нигерийския създател Уоле Шоинка.

" Посвещавам премията на Африка и африканците, както и на всички мои читатели ", написа 72-годишният Гурнах в Twitter през профил, основан малко преди името му да бъде оповестено като лауреат на 7 октомври. Писателят има минимално онлайн и медийно наличие.

Шведската академия в Стокхолм постоянно изненадва с избора си: по-рано това десетилетие премията беше връчена на Боб Дилън, свързван напълно с музикалната си кариера, на беларуската журналистка Светлана Алексиевич, необичаен миг на толкоз високо отличие за човек, предан на нехудожественото писане, а през 2019 година дружно с Олга Токарчук притежател стана австрийският публицист Петер Хандке, и до през днешния ден подложен на критика за просръбските си позиции по време на войната в Босна.

Миналата година премията завоюва американската поетеса Луиз Глик, непозната на необятната публика (непревеждана и до през днешния ден публично на български). Изборът нобелист да стане Абдулразак Гурна изненада даже най-големите литературни експерти, защото до името му не стоят кой знае какъв брой награди през годините, а нито един от романите му не се е превръщал в комерсиално или културно събитие. Новината разпали полемиките дали в действителност всеобщата известност би трябвало да е фактор в сходен избор.

В анкета, пусната от формалния профил на Нобеловия комитет в Twitter, над 93% показват, че не са чели Гурна. Досега книгите му имат сумарно малко над 3000 продадени екземпляра на американския пазар. В най-популярната читателска платформа Good Reads заглавията му имат 387 ревюта от потребителите - за съпоставяне, също нишовата Луиз Глик има над 3000.
Източник: Reuters Капитал - брой 41 Гласът на бежанците
" Помислих, че е смешка ", споделя Гурна в първото си изявление, откакто успеха му става факт, по традиция за уеб страницата на Шведската академия.

Гурна е роден в Занзибар през 1948 година в размирно време за острова, тогава Султанат Занзибар, протекторат на Англия. През 1968 година напуща Занзибар, до момента в който там върлува гражданска война и преустрояване - последният султан и арабският държавен хайлайф са свалени от комунистическите сили, които показват африканското население. Процесът приключва с присъединението на острова към Танзания през 1964 година, макар че към сегашен миг той е полуавтономен. Гурна, мохамеданин от разбъркан афро-арабски генезис с първи език суахили, отпътува с едномесечна туристическа виза за Англия през 1968 година (според някои източници през 1967) и получава бежански статут. Продължава образованието си в Кентърбъри, а през десетилетията се утвърждава като професор в Университета в Кент. В момента живее в Брайън.

Гурна дебютира като новелист през 1987 година с Memory of a Departure , история за мохамеданин, който намира леговище в Кения. Пътят на книгата е сложен - в продължение на близо десетилетие ръкописът не намира кей в никое издателство, преди Jonathan Cape да подпишат с създателя. На идната година излиза Pilgrim`s Way . Новелистът е може би най-добре прочут с Paradise (1994), която стига до късия лист за премията " Букър ", и By the Sea (2001), също кандидат за наградата.
На кого е Гурна?
Победата на Гурна бързо разпали разногласието доколкото писателят е танзанийски, занзибарски или изобщо африкански, в случай че сливането на териториите е довело до емиграцията му. Лидерите на Танзания и Занзибар изпратиха поздравления, мотив за скептични реакции, защото Танзания е измежду страните със мощно лимитирана и следена медийна среда. " Можем така и така двуличие. Абдулразак Гурна и фамилията му, както и хиляди хора от азиатски и арабски генезис, бяха изгонени от терора и насилието на Занзибарската гражданска война. Трябва да се срамим, че сме предизвикали това на него и околните му ", написа в обществените медии Тунду Антипас Лису, политик, оживял след нападение през 2017 година и опозиционен претендент за президент на последните избори през 2020 година

Сюжетите на Гурна напълно се занимават със събитията в Източна Африка. Paradise, може би най-цененият разказ на създателя, споделя за годините на Втората международна война, когато териториите на Кения и Танзания към момента не са образувани, а основният воин е момче от арабски генезис, продадено от родителите си, с цел да изплатят задължения.

" От към този момент три десетилетия той написа с безшумно и праволинейно неизменност за тези, които са разпилени в забравените кътчета от историята ", написа в The Guardian американо-етиопската авторка Мааза Менгисте. " Действието в романите му се развива в интимни пространства, основани от фамилии, сътрудници, другарства: пространства, които са водени от обич и отговорност, само че също по този начин са по природа извънредно податливи на разтърсвания. "
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Банки и финанси 3 Политика 1 Банки и финанси 2 Политика 3 Право 1 Банки и финанси 2 Право 3 Свят
Фокусирането върху историята, споделените контузии и бурната история на континента през ХХ век е в действителност изцяло разбираема даже при къс допир с прозата на Гурна. В романа Gravel Heart от 2017 година, до момента в който разказва английското наличие на острова, шумните му улици, споровете сред локалните на етническа или политическа основа, той споделя и за всекидневието на фамилиите, възобновено само посредством мемоари, думи, истории, няма доста фотоси, които да свидетелстват за тези времена. Авторът написа и за чувството десетилетия по-късно да можеш да си спомниш дейностите и гласа, само че не и лицата на родителите си.

Гурна припомня, че опазването на персоналната история е и персонална отговорност, а осъществяването й минава през думите.

Знанията за Занзибар на множеството от нас се свеждат до туризма там и любопитния факт, че е родното място на Фреди Меркюри от Queen. Но на острова е роден и новият Нобелов лауреат за литература Абдулразак Гурна - от 80-те години насам той написа за динамичната история на Източна Африка, белязана както от вътрешни спорове, по този начин и от разрушителните последици на колониализма и трайното прекрояване на границите на континента.Гурна е петият публицист от африкански генезис, който става Нобелов лауреат, и първият от 1986 година, когато оценката е присъдено на нигерийския създател Уоле Шоинка.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР