znamena.comГермания и Китай смятат, че трябва да се работи за

...
znamena.comГермания и Китай смятат, че трябва да се работи за
Коментари Харесай

Германия и Китай са за запазване на ядреното споразумение с Иран

znamena.com

Германия и Китай считат, че би трябвало да се работи за опазване на Съвместния изчерпателен проект за деяние за иранската нуклеарна стратегия, съобщи на конференция немския външен министър Хайко Маас след договаряния с китайския си сътрудник Ван И, съобщи ТАСС.

Двете страни бяха единомислещи, че Съвместният изчерпателен проект за деяние би трябвало да бъде непокътнат, акцентира Маас.

Той добави, че през последните седмици въпросът е бил обсъждан интензивно от представителите на двете страни в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, предава Българска телеграфна агенция. 

Иранската нуклеарна договорка се оказа застрашена, откакто през май 2018 година Вашингтон напусна едностранно съглашението и вкара наказания против Техеран. Година по-късно иранският президент Хасан Рохани разгласи, че неговата страна стопира да съблюдава част от отговорностите си по съглашението. На 5 януари тази година Иран мина към петия стадий от постепенния си отвод от поетите отговорности, което допуска, че няма да съблюдава и рестриктивните мерки на броя центрофуги за обогатяване на уран.

Председателят на чешкия Сенат Милош Вистърчил " мина границите на допустимото " с визитата си в Тайван, съобщи на същата конференция Ван И, представен от Ройтерс.

Вистърчил съобщи, че визитата му в Тайван, който Пекин счита за своя отцепническа провинция, която няма право да води лична външна политика, е имало за цел развиване на бизнес връзките и че Чехия няма да отстъпи пред възраженията на Китай.

Германският външен министър прикани Китай да съблюдава правата на индивида, изключително по отношение на уйгурското малцинство и Хонконг, съобщи Франс прес. Маас съобщи, че Берлин остава угрижен за резултата от наложения на Хонконг закон за националната сигурност. " Искаме правилото " Една страна, две системи " да бъде прибавен напълно ", акцентира той. Маас повтори и апела на Германия да се позволи на самостоятелни наблюдаващи на Организация на обединените нации да посетят лагерите, в които са затворени голям брой уйгури.

Правозащитни организации упрекват Китай, че е интернирал минимум един милион членове на мюсюлманското малцинство в " лагери за превъзпитание " в Синцзян-уйгурския самостоятелен регион. Пекин споделя, че тези цифри са погрешни и твърди, че лагерите са " центрове за професионално образование ", които имат за цел да обезпечат на уйгурите повече достъп до работни места и да оказват помощ в битката с религиозния екстремизъм.

Ван И отхвърли рецензиите и попита: " Как може толкоз китайци да са удовлетворени от работата на държавното управление, в случай че то в действителност е толкоз неприятно? ".

Стотици хонконгски дисиденти и уйгури стачкуваха пред постройката на немското външно министерство, където се организираше срещата на Маас с Ван. Хонконгският деятел Нейтън Лоу, който наскоро избяга във Англия, насочи апел за помощ. " Това е и апел към всички западни страни да се разсънят. Трябва да действаме, преди да е прекомерно късно ", акцентира той. " Имаме потребност от дейности и те би трябвало да бъдат подхванати от целия Европейски Съюз, а Германия би трябвало да поеме самодейността ", добави младият деятел. Той изрази страдание, че Берлин не се ангажира в по-голяма степен в рецесията сред Хонконг и централните управляващи в Китай.

Един от протестиращите носеше афиш на китайски, призоваващ за опозиция против наложения на Хонконг закона за сигурността и против " подтискането на жителите на Хонконг от страна на комунистически Китай ", отбелязва Агенция Франс Прес. Много деятели развяваха и синьо-бялото знаме на уйгурите, заклеймявайки нарушаванията на човешките им права.

Посещението на Ван И в Берлин е последният стадий от обиколката му в Европа, по време на която той се пробва да усъвършенства икономическите и дипломатическите връзки сред своята страна и Европейски Съюз на фона на напрежението сред Пекин и Вашингтон.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР