Знам, че с позицията си ще подразня мнозина, но мисля,

...
Знам, че с позицията си ще подразня мнозина, но мисля,
Коментари Харесай

Защо Мутафчийски не биваше да реагира така на въпросите на Бенатова

Знам, че с позицията си ще подразня мнозина, само че мисля, че военачалник Мутафчийски нямаше право да се изнервя по този начин от въпросите на Миролюба Бенатова, а на финала на изявлението да изрече думите: " Очаквам да измрат доста хора, крепко да измрат ". Дори в действителност такива да са упованията му. А и то си беше по-скоро закана, която съдържаше мълчешком продължение от вида " щом се държите по този начин с мен ".

Мутафчийски към този момент не е просто военачалник или доктор

Нямаше право да реагира по този начин освен тъй като професионалната нравственос допуска лекарят да не вещае гибел. Генералът явно желае да си остане просто доктор, избавил живота на милиони българи, защото в пандемия за избавени могат да се считат освен излекуваните, само че и незаразените. И по тази причина единственото, което му изискуем, е признателност. За последното няма подозрение. Но то напълно не анулира обстоятелството, че ставайки шеф на НОЩ, генералът се е трансформирал в политик с голяма власт ( " джиросана " му от правителството).

Напоследък и всекидневието, и стопанската система, и образованието, и културата директно зависят от предложенията на щаба, които министрите обличат в заповеди. Ако това не е правене на политика... А щом си политик на власт, си задължен да отговаряш на неуместни въпроси. Така както журналистът, в случай че е самостоятелен от властта, е задължен да ти ги задава.

Независимата публицистика не носи лаврови венци за спечелилите, а търси проблеми и упорства властта да ги реши, като внимава до каква степен тези, които я упражняват, имат нужната подготвеност и дали не злоупотребяват с позицията си. Пандемията надалеч не анулира сходно разделяне на функциите - даже в допълнение изостря несъгласията посред им. Именно това се оказва мъчно търпимо за военачалник Мутафчийски, както се усещаше и в брифингите. Той и като боен, и като доктор е привикнал нарежданията му да не срещат обструкции. И някак не съумя да влезе в ролята на политик. Защото е неприемливо в случай че журналистическите въпроси не ти харесват, да ги наричаш нелепост или да ги прехвърляш към някой различен.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР