Знам, че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство

...
Знам, че България има дългогодишна история с Русия, специално чувство
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Русия пречи на България да е независима и успешна - Общество

Знам, че България има дългогодишна история с Русия, особено възприятие към Русия. Използвайки думата „ въздействие “ в този подтекст, то значи отрицателна власт, упражнявана директно или непряко. Има доста българи, които биха споделили, че има сходно отрицателно съветско въздействие, освен в енергийния бранш, само че и върху подправени вести, дезинформация, търговски покупко-продажби. Това въздействие попречва България да бъде самостоятелна, да оползотвори целия си стопански капацитет и да се възползва от правото си на суверенитет “. Това съобщи посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа в предаването 120 минути по бТВ.

Според нея Руската федерация е употребила силата като политическо оръжие.

„ България разчиташе 100% на Русия за нуклеарно гориво, съвсем 100% за съветски газ. Трябва да кажа, даже в случай че погледнете даже решението на Русия от април предходната година едностранно да ви спре газа – това беше решение на Русия, не на България “, уточни тя.

„ България е безусловно благонадежден съдружник в НАТО. Не единствено, че България изпрати тази военна поддръжка, само че и здравна помощ, генератори, също така оказва помощ на бежанците, пристигнали тук, хазаин е на бойна група на НАТО в България, ускори ученията и обучението. Гордея се, че сме дружно с вас в този съюз и твърдо имам вяра, че България е благонадежден сътрудник “, безапелационна е Херо Мустафа.

Тя разяснява и тематиката за модернизацията на армията ни.

„ Модернизацията на въоръжените сили е български приоритет и, като ваши сътрудници, работим дружно в тази тенденция. Бих желала да подчертая, че посочихте една покупка - тази на вашите изтребители F-16, само че е значимо да се означи, че няма осъвременена нито една част сега в българските въоръжени сили – нито в сухопътните сили, нито във военновъздушните сили, нито във военноморските сили. Българските въоръжени сили желаят да се модернизират, нуждаят се от рационализация и няколко поредни български Народното събрание са го подкрепили “, уточни дипломатът.

„ Вашата покупка на F-16 ще ви разреши да имате оперативно съвместими с НАТО самолети. Също по този начин ще работим дружно за възобновяване на инфраструктурата и другите качества. Знам, че българите се гордеят с армията си и биха желали съвременни и мощни въоръжени сили “.

По мотив края на мандата си дипломатът разяснява:

„ Дъщерите ми обожават България, даже не желаят да се местят. Това е място, което постоянно ще бъде близо до сърцата ни и сигурно ще се връщаме на визити, за което нямаме самообладание. Ще отнесем с нас парченце от България – осиновихме си българска котка. Така че в действителност това е място, което вечно ще остане в сърцата ни. “

Мустафа акцентира, че е било чест и привилегия, протичаща се един път в живота, да служи в България.

" Запознах с толкоз доста герои в този мандат – от членове на гражданското общество, които не престават да се застъпват за правата на другите, през работещи в лечебните заведения доктори и сестри, създали толкоз доста за избавяне на животи по време на пандемията, през учители, които оформят характерите на децата ни, в това число и на моите две дъщери, до военнослужещите мъже и дами, които пазят всички нас в България. Имам шанс, че в работата си се срещам с толкоз разнообразни хора и измежду тях има толкоз доста герои “, акцентира Херо Мустафа.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР