„Знаковата за българската история крепост Русокастро трябва да заеме своето

...
„Знаковата за българската история крепост Русокастро трябва да заеме своето
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Знаковата крепост Русокастро трябва да заеме своето място в учебниците и културно-историческия ни туризъм

„ Знаковата за българската история цитадела Русокастро би трябвало да заеме своето място в учебниците и културно-историческия ни туризъм”. Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ през днешния ден при визитата на деятели на родолюбивата партия на емблематичната цитадела. Заедно с него пред паметните места се поклониха националният представител Христиан Митев, координаторът на НФСБ за Западна България Венера Тодорова, членове на бургаската организация.

, със страдание означи, че и крепостта Русокастро, и граничният вал Еркесия към момента не са доста известни. Той бе безапелационен, че страната и респективно отрасловите министерства би трябвало да се погрижат това да станат посещавани туристически обекти. А също и да намерят по-широко място в учебниците по история събитията, на които те са отдадени.

На знаковата за българската история цитадела Русокастро сега се правят следващите археологически разкопки. Археологическият екип на шефа на Бургаския музей Милен Николов срещна гостите с историята на укреплението, в чиято най-висока част сега се разкриват останките на величествена владетелска кула, каквато няма аналог в цяла Южна България. Край пътя, водещ до крепостта Русокастро, е повдигнат монумент в чест на състоялата се тук на 18 юли 1331 година (някои учени показват 1332 г.) победоносна борба на българския цар Иван Александър против византийския император Андроник III Палеолог.

Патриотите се поклониха пред него и сервираха цветя, съпроводени от кмета на Камено Жельо Вардунски. Малко по-късно цветя бяха поднесени и пред паметния знак, подложен на мястото, откъдето минава граничният вал Еркесия край средецкото село Дюлево. Мемориалният знак бе освежен през 2018 година по самодейност и със средства на ръководителя на общинската организация на партията в Камено Иван Кузманов и върху него бе гравиран обликът на великия кан Тервел, по времето на който е построено отбранителното оборудване, защитавало преди епохи границата на България с Византия.

От бургаската организация на НФСБ за повторно провеждат посещаване на крепостта Русокастро и до паметния знак за граничния вал Еркесия. По време на похода до тези две знакови за българската история места патриотите се отбиват и до дребната черква „ Свети Георги “ край русокастренския палат, за чието възобновяване също има принос деятелят на партията Иван Кузманов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР