Знаете ли коя е Хеди Ламар? Тази холивудска звезда от

...
Знаете ли коя е Хеди Ламар? Тази холивудска звезда от
Коментари Харесай

Хеди Ламар: ослепителната красавица с блестящ ум и трагична съдба

Знаете ли коя е Хеди Ламар?

Тази холивудска звезда от 30-те и 40-те години на предишния век излиза с Чарли Чаплин и е считана за най-красивата жена в света по това време. Но също така тя основава устройство , което през днешния ден би коствало към 30 милиарда $.

Днес взехме решение да ви разкажем за ориста на Хеди Ламар - актрисата, в чиято иящна обвивка се криеха хрумвания, които надалеч изпревариха времето си.

Първи стъпки в света на киното

Хеди Ламар е родена във Виена през 1914 година и получава името Хедвиг Ева Мария Кислер. Родителите ѝ са образовани, интелигентни хора от еврейски генезис. Баща ѝ е банков шеф, а майка ѝ е пианистка. Още от ранна възраст Ламар демонстрира интерес към театъра и киното и учи пиано и балет .

 Хеди Ламар Picryl

През 1933 година Ламар е видяна на сцената на един виенски спектакъл от най-богатия човек в Австрия, Фридрих Мандъл. Той е толкоз неотстъпчив, че младата жена се съгласява да се омъжи за него макар неодобрението на родителите си. И това се оказва огромна неточност.

Под тиранията на ревностен брачен партньор

Бракът се трансформира в клетка за Ламар и тя даже не е златна . Ревнивият брачен партньор ѝ забранявал да се снима във филми, шпионирал и подслушвал телефонните ѝ диалози и я държал заключена . Позволявал ѝ да излиза единствено придружавана от прислужница и заделял извънредно малко средства за нея. Дори бижутата на актрисата били заключени в сейф. Мисълта, че някой различен ще види брачната половинка му във филми, го тормозила толкоз доста, че почнал да търси всяко копие на всеки филм, в който тя взела участие.

В последна сметка Ламар се отказала и решила да избяга. На едно от празненствата, на които ревностният ѝ брачен партньор я разхождал, с цел да я демонстрира на другите, тя помолила английски офицер за помощ. Той се съгласява. Актрисата опаковала куфарите си, когато брачният партньор ѝ ненадейно влезнал. Той присъединил виниловата грамофонна плоча и Ламар чула личния си глас, който молел офицера да ѝ помогне да избяга. Оказало се, че Мандъл скрито я е подслушвал и в трапезарията.

Тогава момичето (от безизходица) изпаднало в крайности - облякло униформата на прислужница и си пришило всички бижута, които съумяло да събере. След това избягала в Лондон.

Към звездите, през всички компликациите и тествания

Нещата стартират да се развиват добре за Ламар, защото ръководителят на Metro-Goldwyn-Mayer, Луис Майер , също е в Лондон, когато тя е там. Ламар си урежда среща с него благодарение на сътрудник на студиото, който дава отговор за търсенето на гении. Майер ѝ предлага контракт за 6 месеца със възнаграждение от 125 $ на седмица. Тя отхвърля, тъй като знае, че геният ѝ коства повече .

 Хеди Ламар Picryl, Getty

Но когато той си потегля, Ламар осъзнава, че е направила неточност, тъй като това е бил добър късмет да стане холивудска звезда. Но към този момент било прекомерно късно - Майер отпътува на круизно странствуване назад в Съединени американски щати и всички билети за това пътешестване са разпродадени. Ламар взема решение още веднъж да стигне до крайности и се промъква на борда , представяйки се за детегледачка на 14-годишен пасажер. Майер бил толкоз впечатлен от смелостта на актрисата и от реакцията, която провокирала хубостта ѝ на круизния транспортен съд, че размислил още веднъж и ѝ предложил контракт за 7 години със седмично възнаграждение от 550 $.
 Триковете за хубост на холивудските митове  Триковете за хубост на холивудските митове  Триковете за хубост на холивудските митове  Триковете за хубост на холивудските митове
Раждането на една холивудска примадона

Майер предлага на момичето да одобри театралното име Хеди Ламар в чест на актрисата от нямото кино Барбара Ла Мар , на която брачната половинка му се възхищава. Той ѝ дава една от основните функции във кино лентата " Алжир " (1938 г.) и стартира да промотира непознатата актриса пред публиката като доста известна австрийска актриса и " най-красивата жена в света ". И не бърка - когато хората с неспокойствие посещават киното, с цел да я видят на екрана, те са изумени. Красотата на Хеди Ламар стопира дъха им.

 Хеди Ламар Picryl

Започвайки от този миг, Ламар придобива облика на превъзходна хубавица с " другоземен " (етикет, който ѝ дават по това време, само че през днешния ден: извънредно неетичен) генезис. Тя печели огромен триумф с помощта на ролята си на Далила в " Самсон и Далила " (1949). Въпреки че се снима дружно с доста известни артисти по това време, като Кларк Гейбъл, Джуди Гарланд и Чарлз Бойер, множеството от нейните героини имат доста малко реплики. Развитият ѝ разум страда от липса на стимулация. И до момента в който екранната актриса е обградена от мъжкото внимание, същинската Хеди Ламар е изтощена от досада, самотност и носталгия по родната ѝ земя.

Скритата пристрастеност на Хеди Ламар

Като дете Ламар жадно слушала разказите на татко си за това по какъв начин работят нещата към нея. На 5-годишна възраст тя разглобява и сглобява музикална кутия . По-късно любознателният ѝ разум гълтам цялата информация, която чува от учените на срещите, проведени от първия ѝ брачен партньор, Фридрих Мандл. Докато си почива от актьорската игра в ремаркето си, тя прави някои същински открития.

Веднъж, на една от церемония вечерите през 1940 година, Ламар срещнала мъж, който споделял нейната пристрастеност.

Заедно с композитора Джордж Антейл те създават концепцията за устройство, което патентоват като " скрито информационно устройство " . Но явно са изпреварили времето си, защото концепцията е отхвърлена. Десетилетия по-късно, въз основа на първичната идея на Ламар и Антейл, са създадени Wi-Fi и Bluetooth .
 

Edna Снежанка с интелекта на Айнщайн

 Хеди Ламар Picryl

Хеди Ламар е имала 6 съпрузи и доста любовници. Последният ѝ брачен партньор е юристът ѝ по бракоразводните каузи. След като се развежда с него, Ламар не се омъжва повече. А дамата, чието очарователно лице въодушевява художниците на Дисни да основат облика на Снежанка , живее в самотност последните 35 години от живота си.

През 60-те години на предишния век, когато хубостта ѝ стартира да избледнява, Холивуд към този момент няма потребност от нея и кариерата ѝ стартира да запада. В резултат на това Ламар живее с дребна пенсия от едвам 48 $ седмично.

Едва през 1997 година тя получава премия за изобретението си, само че не следва никакво парично заплащане . Въпреки това до края на живота си Ламар продължава да основава неща, като флуоресцентна яка, нов тип светофар и модификации за свръхзвуков лайнер.
 7 дами от историята, които се изправят против нормите  7 дами от историята, които се изправят против нормите  7 дами от историята, които се изправят против нормите  7 дами от историята, които се изправят против нормите
 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР