Знаете ли кой е в основата на проекта за Конституция

...
Знаете ли кой е в основата на проекта за Конституция
Коментари Харесай

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

" Знаете ли кой е в основата на плана за Конституция господин Иванов? Господин Пеевски е в основата. И ще бъде господин Пеевски в тази комисия, тъй като той направи този разбор с нашите експерти и по тази причина ще бъде направено, без значение от деятелите Ви във " Facebook " ".

 

Това съобщи в остро изявление от парламентарната естрада зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев в отгговор на изявление на съпредседаеля на Демократична България Христо Иванов.

 

Двамата влязоха в конфликт за присъединяване на Делян Пеевски в комисията по конституционни въпроси. Вчера той стана неин член с гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи, " ИТН ".

 

Иванов прикани да се реконструира комисията по конституционни въпроси. Цонев му отговори, че Движение за права и свободи няма да премисли присъединяване на Пеевски в комисията, тъй като таман той създал предложенията на партията за промени в конституцията, обявени преди година и половина.

 

" Вчера станахме очевидци на попълването на конституционната комисия. Не стана добре. Една парламентарна група сподели, че подхожда към този въпрос на подбив. Друга се отхвърля от това, че с нейното безучастие стана този избор. Колегите от ГЕРБ не знам дали по този начин си показват конструирането на болшинствата в този парламент: а-ла-карт, шведска маса, както се споделя, и то тъкмо в тази компания. Това ли е битката със себе си, за която другояче доста подходящо говорите ", сподели Христо Иванов.

 

Процесът, който тук би трябвало да се случи, не може да бъде по този начин все едно всичко си е както всекидневно

 

По думите му в началото след вчерашното гласоподаване е считал първо, че " Продължаваме промяната - Демократична България " да се изтегли от процеса, само че в следствие решил, че " може би не сме задоволително диалогични, безапелационни, с цел да убедим всички, че би трябвало да подходим към това като към нещо извънредно, не като просто попълване на някакъв състав, на някаква комисия ".


" Необходима е доста сериозна реорганизация въз основата, на която стъпва нашето правораздаване. Това стартира с конституционните промени, които уповавам се ни следва да разгледаме. След това ние следва да попълним реконструирания Висш правосъден съвет и инспектората към него, и то по метод, по който има късмет да убеди обществото, че даваме ново начало ", сподели Иванов.

 

В отговор Йордан Цонев от Движение за права и свободи отхвърли партията му да била подкрепяла основния прокурор Иван Гешев и била заставала зад систематични промени. Цонев повтори, че от 2022 година партията има оферти за промени в конституцията. Те бяха показани преди време, беше напомняно и за съществуването им, само че не и публично импортирани в Народното събрание.

 

" Знаете ли кой е в основата на този план, господин Иванов? Господин Пеевски е в основата. И ще бъде господин Пеевски в тази комисия,защото той направи този разбор с нашите експерти и по тази причина ще бъде направено, без значение от деятелите Ви във " Facebook " ", сподели Йордан Цонев.

 

Реформата ще бъде направена от този парламент, с присъединяване на Движение за права и свободи и на Пеевски. Това не е дебелоглав, не е и изпиране, тъй като няма какво да перем, подчерта Йордан Цонев от Движение за права и свободи.

 

Цонев се закани, че, в случай че се върви към правосъдна промяна и " изчистване на лекетата от политическата дреха ", трябвало това да стане без да се слагат условия.

 

" Стигнахме до правосъдната промяна и нейните конституционни измерения, обаче по какъв начин стигнахме дотук – тръгнахме през нарушение на конституцията и желанието същите хора, които я нарушават, да желаят нейната смяна. От години ви приказваме, че промяната на основния прокурор не е правосъдна промяна, а е „ стани да седна ”. Само Движение за права и свободи приказва за това, че базово би трябвало да се трансформират нещата.

Г-н Пеевски е в създаването на този план и господин Пеевски ще бъде в тази комисия, тъй като той направи този разбор с нашите експерти, тъй като той създаде този план, който вашите експерти в този момент харесват, и по тази причина ще бъде направена промяната такава, каквато е, нужна на българската правосъдна система, нужна на българското общество. Ще бъде направена тук, в този парламент, с присъединяване на Движение за права и свободи и с присъединяване на господин Пеевски ”, категоричен бе Йордан Цонев.

 

В коридорите на Народното събрание Пеевски повтори думите на Цонев: " Наше право е да решаваме кой взе участие в конституционната комисия и в случай че желаят да вземат участие в конституционната промяна, по този начин ще бъде. Най-малкото господин Христо Иванов може да бъде съдник ".

 

 

Тошко Йорданов от " ИТН " употребява опцията да нападна " Продължаваме промяната - Демократична България ", като приказва за " брак " сред обединението, ГЕРБ и Движение за права и свободи, като засяга избирането на постоянно ръководство сред първите две политически сили и диалозите с Движение за права и свободи за промени в конституцията.

 

" Ние ще демонстрираме кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът и каква обич въртите, където се съберете ", сподели зам.-председателят на " ИТН ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР