Знаете ли кой е най-дългият град в България според Уикипедия?

...
Знаете ли кой е най-дългият град в България според Уикипедия?
Коментари Харесай

Знаете ли кой е най-дългият град в България според Уикипедия?

Знаете ли кой е най-дългият град в България съгласно " Уикипедия "? Ето какво написа в многоезичната, уеб основана енциклопедия със свободно наличие: " Габрово е град в централна България, административен и икономически център на едноименните община Габрово и област Габрово. Разположен е по поречието на река Янтра в северното подножие на Шипченския дял на Стара планина. В непосредствена непосредственост до него, в местността Узана, се намира географският център на България. По последни данни на Национален статистически институт към 7 септември 2021 година популацията на Габрово е 45 940 души.

Габровци са известни с любовта си към хумора, с годишния си комичен карнавал на хумора и сатирата, със своето машиностроене, с многочислените монументи и мостове и дълги улици. Габрово е най-дългият град в България със своите 25 km от кв. Ябълка до бент. Смирненски. Намира се в подножието на Стара планина, наоколо до прохода Шипка. Той се разгръща по поречието на река Янтра. Градът се намира на 44 km от Велико Търново, на 204 km от столицата София, на 137 km от Пловдив, на 263 km от Варна и на 247 km от Бургас.

Габрово е обвързван с железопътния превоз в България посредством линията Габрово-Царева морава. През Габрово минава една от най-важните пътни връзки, пресичащи България в направление север-юг, която съставлява част от Паневропейски транспортен кулоар IX (Хелзинки – Санкт Петербург – Киев – Букурещ – Русе – Велико Търново – Габрово – Стара Загора – Димитровград с отклонения към Гърция и Турция). Близо до града се намира местността " Узана “, в която е локализиран географският център на България. В землището на град Габрово се намират и 19 села, които нямат лични землища: Баевци, Бойновци, Врабците, Геновци, Горнова могила, Думници, Зелено дърво, Малуша, Мечковица, Моровеците, Продановци, Пъртевци, Руйчовци, Рязковци, Стойковци, Стоманеците, Тодоровци, Трънито и Чукилите ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР