Знаете ли какво има във вашия хладилник? Навик ли ви

...
Знаете ли какво има във вашия хладилник? Навик ли ви
Коментари Харесай

4 съвета за безопасност на храните в хладилника - Общество

Знаете ли какво има във вашия ледник? Навик ли ви е да купувате повече храна, с цел да имате за по-дълго време? Проверявате ли периода на валидност, положението на плодовете и зеленчуците? Истината е, че храната в нашите хладилници би трябвало да бъде съхранявана вярно, с цел да бъде безвредна за приложимост. И с цел да сте сигурни, че всичко с продуктите в дома ви е наред, би трябвало да положите известни старания. Не доста и не всеки ден, само че въпреки всичко старания, с които да гарантирате сигурността на храната на трапезата ви. Ето какво поучават експертите.

Хигиената

За да гарантирате сигурността на храната си, е належащо преди всичко да почиствате хладилника си постоянно и вярно. Това значи, че би трябвало да го измивате със сапун, гореща вода и малко белина или сода бикарбонат. Всеки ден внасяте в този апарат микроби и е добре да го почиствате постоянно, както всичко останало в дома ви. Освен това забърсвайте незабавно всичко, което инцидентно разливате по рафтовете и чекмеджетата.

Температурата

Това, че държим храната в хладилници, не значи автоматизирано, че всичко с нея е наред. Правилното предпазване на продуктите значи също, че те би трябвало да стоят на подобаваща температура. Ако температурата не е задоволително ниска, храните ще се скапват по-бързо от предстоящото и могат да причинят здравословни проблеми.

За да ревизирате температурата на хладилника, сложете в него термометър, като потърсите най-топлата му част. След 24 часа го проверете. Ако демонстрира над 5 градуса, безусловно го намалете от копчето за контролиране. За да сте сигурни, че термометърът демонстрира действителни стойности, погрижете се в последните часове да не сте слагали топла храна в хладилника и да не сте отваряли скоро вратата му.

Сроковете на валидност

Ако сте прибрали в хладилника домашно готвени храни, знаете по кое време към този момент не е добре да ги консумирате. Но ситуацията е напълно друго с пакетираните храни – мляко, сосове, салами, сирена, които нормално могат да се употребяват в границите на една до няколко седмици. Проверявайте от време на време дали срокът им на валидност не е изминал, преди да ги сервирате на трапезата си.

Правилното нареждане

имат специфични отделения за някои артикули и това не е инцидентно – мястото на храните е значимо за вярното им предпазване. Ето по какъв начин да подреждате:

- Мляко, млечни артикули, сосове, яйца – на горния рафт.
- Сурово месо, птици, риба – на долния рафт.
- Суровите артикули поставяйте в найлоново пликче, преди да ги приберете.
- Плодове и зеленчуци – в чекмеджето долу.
- Плодови питиета, бутилки, буркани със сосове – на вратата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР