Знаете ли какво е велобус? Това не е автобус, а

...
Знаете ли какво е велобус? Това не е автобус, а
Коментари Харесай

С велобус на училище: Виена насърчава екологичния транспорт

Знаете ли какво е велобус? Това не е рейс, а ескорт от колела, които се движат в колона, т.е. проведено пътешестване с колело, при което деца и родители се срещат в избрани часове на спирки по открит маршрут и карат дружно до учебно заведение. Концепцията, известна като велобус, започва през 2021 година, когато някои фамилии в Барселона стартират да карат колело по този метод и стават образец за други градове. Отскоро в самодейността се включват и виенски възпитаници. Там този тип на напредване се назовава " Bicibus ".

Всичко стартира през есента на 2023 година, когато поради ремонта на едно виенско учебно заведение учениците би трябвало да пътуват до учебна постройка в друга община. Тогава родителите вземат решение да потърсят опция за транспорт на децата до учебно заведение. Градският превоз във Виена, както и във всички огромни градове, е претрупан в пиковите часове. Родителите се срещат и разискват разнообразни хрумвания за пътешестване. Спират се на испанския образец за каране на колело в ескорт. Проектът разрешава на стотици деца да стигат безвредно до учебно заведение с колела. Децата са съпроводени от няколко доброволци родители, които се грижат за сигурността на младите велосипедисти.



Идеята е на родители, само че получава поддръжка от общината. Във Виена този план става вероятен през 2022 година с помощта на изменение на Закона за придвижване по пътищата. Тогава на възрастните е позволено да карат колела съвсем на всички места дружно с децата. Велобусът към този момент се предлага във виенските региони Херналс и Лизинг. В Хернлас в системата са включени над 60 деца и придружители. В региона е открито и съдействие с локални магазини за колела, които се грижат за ремонтите. Велосипедният ескорт има закрепен маршрут, разписание и спирки, на които към групата се причисляват деца и родители.

В Херналс той се движи всеки образователен ден, съпроводен от родители и с музика от високоговорители, инсталирани на колела. Родителите акцентират, че този тип напредване освен оказва помощ на децата да овладеят карането на колело в ранна възраст, само че е и отличен способ за поддържане на добра физическа интензивност и здраве. Освен това колоезденето възпитава привички, нужни за пътната сигурност, а карането в група е по-безопасно от независимото и способства за социализацията на децата.



фотоси: Община Виена

Австрийската столица в партньорство с общинската Агенция за подвижност прави всичко допустимо, с цел да насърчи подрастващото потомство да употребява екологично чисти форми на превоз още от най-ранна възраст. В интервала от април до октомври организацията провежда безвъзмездни уроци по колоездене с професионални инструктори за деца на възраст от 3 до 12 години. По време на занятията се дават гратис велосипед и каска. Общината финансира повече от хиляда такива курса всеки сезон.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР