Знаете ли какво е направил проф. д-р Георги Лозанов? Не?

...
Знаете ли какво е направил проф. д-р Георги Лозанов? Не?
Коментари Харесай

Този велик българин открива изцяло нов начин за изучаване на различни дисциплини, една цяла нова наука – сугестология

Знаете ли какво е направил проф. доктор Георги Лозанов? Не? Засрамете се тогава. Този популярен българин открива напълно нов метод за проучване на разнообразни дисциплини – една цяла нова просвета – сугестология.
Именно той е основателят на науката за внушението и нейното приложение в педагогиката — сугестопедия. След дълготраен труд и голям брой проучвания българският академик схваща по какъв начин мозъкът може да употребява по-голяма част от капацитета си.
На 22 юли 1926 година е роден проф. доктор Георги Лозанов. Той е лекар по медицина, специализирал психиатрия и неврология, а по-късно и физиология на мозъка, приключил и второ висше обучение по педагогика и логика на психиката.

Неговият способ е българско знамение, прието от ЮНЕСКО, посредством което се учи от 3 до 5 пъти по-бързо. Изпробвана е на територията на нашата страна и то сполучливо, само че по неразбираеми аргументи опитът е преустановен.
Децата, участващи в него, са взели първи и втори клас в границите на една година, а в трети са взимали материалът за четвърти. „ Опитните зайчета ” са изучавали математика посредством опери, в които се е говорило за цифри, а четене посредством картинки.
Въпреки че в България методът- Лозанов стопира, допълнително от 20 непознати страни, измежду които Австрия и Съединени американски щати, се основават специфични образователни заведения, които черпят позитивното от него с цялостна мощ. Жадни за познания деца усвояват по увлекателен метод все по-бързо и елементарно сухата материя, преподавана в елементарните учебни заведения.

Сугестологията е просвета, която има за предмет един нов вид сугестия. За разлика от хипнозата и клиничното подстрекателство, сугестията дава опция на личността да избира по едно и също време разсъдъчно и интуитивно съгласно своята конструкция. Чрез хармонизиране на образователния развой участниците в него се освобождават от наложените обществени исторически правила за лимитираните благоприятни условия на човешкия разум и по едно и също време с това се подтикват ползите, усещанията и интелектуалната им интензивност.
Методът е извънредно успешен при проучване на непознати езици. Първият опит в тази тенденция, прибавен още веднъж върху деца, е бил да се запомнят хиляда френски думи в границите на един ден и завършва сполучливо.

Дори проф. доктор Георги Лозанов е изумен от бързите резултати, само че обстоятелствата приказват сами. След като основава и управлява години наред Държавен научноизследователски институт по сугестология и Научен център (факултет) по сугестология и развиване на личността към Софийския университет, българският изобретател отпътува за Виена, където е отпред на Научен институт за проучване на ученето. Там той продължава да развива концепциите си и да ги предава на дребна и огромни.

Въпреки че получава огромен брой оферти за работа и условия за доста добър стандарт на живот, се прибира в родния край.

Казва, че България е неговата страна и е уверен, че занапред следва други будни мозъци да усъвършенстват започнатото от него.

Инфо: Littlebg

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР