Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на

...
Знаете ли какво е “гюрза”? Това е руското наименование на
Коментари Харесай

Змията в руския спецназ хапе с бронебойни патрони

Знаете ли какво е “гюрза”? Това е съветското название на една от най-страховитите, грозни и отровни змии в света. Може да нанесе бързи и светкавични ухапвания, при които отделя огромно количество отрова. Но “гюрза” е и името на свръхмощен револвер, който пък нанася бронебойни ухапвания и с който е въоръжен съветският спецназ.

Пистолетът СР-1 “Вектор” (също и “Гюрза”), конструиран от Пьотр Сердюков, е един от най-мощните в света 9-мм револвери, написа "Труд ". Създаден е в миналото за подразделенията на спецназа, само че може скоро да постъпи в армията и да размени намиращия се на въоръжение от 1951 година “Макаров”. Потребността от такова оръжие породи през 1990-те години, когато в армиите по света започнаха да навлизат бронираните жилетки.

В Русия е проведен конкурс, победител в който станал револверът на Яригин, а оръжието на Сердюков е харесано и взето на въоръжение от спецслужбите още преди 10 година Причина за интереса на съветските Федерална работа за сигурност и Федерална работа за защита станали неговите изключително мощни муниции – леко удълженият патрон 9Х21 (9х18 при “Макаров”) имат нараснали бойни характерности за сметка на тежкия патрон в който има железен сърдечник. Той пробива железен лист с дебелина 6 мм или 30 пласта кевлар, армейска каска и даже бронежилетки, носени от терористите.

Пистолетът се отличава с висока качество на обособените елементи. Той е дейно средство за поразяване на живи цели в бронирани жилетки с I, II и III клас на отбрана (тип Ж-81, Ж-86-2), съответстващи на стандарта NILECJ-STD-0101.01 и MIL-С-44050, а по този начин също на разнообразни механически средства (автотранспорт, кабини и антени на радиолокационни системи, корпуси на ракети и др.п.) на отдалеченост до 100 м посредством използването на специфични муниции.Пистолетът има огромна ефикасна далекобойност-100 метра, като на това разстояние поразява армейска каска, от 70 метра.

При цялата си мощпистолетът на Сердюков има допустими габарити, маса и мощ на обратен тласък. Началната скорост на патрона е 410 м/сек (315 м/сек при “Макаров”), маса – 880 грама (730 гр при “Макаров”), прицелна отдалеченост – 100 м. Пълнителят побира 18 патрона. Към достолепията му би трябвало да се прибавят два предпазителя срещу инцидентен изстрел. Пистолетът има вид за прикрепване на планка “пикатини”, към която се слагат спомагателни съоръжения: колиматорен прицел, лазерен целеуказател и бойно фенерче. Към цевта може да се закрепи заглушител. Друго ужасно оръжие в ръцете на съветските спецчасти е картечният револвер СР2М.

Той е предопределен за поразяване на жива мощ на близки разстояние, като от огъня му няма избавление, в случай че съперникът даже е в бронежилетка с втори клас на отбрана т.н вид CRISAT. Пистолетът поразява и небронирани механически средства на разстояние до 200 м.

На него може да се инсталират колиматорен или лазерен прицел, фенер, както и заглушител. Прикладът може да е сгъваем, което разрешава да се понижат габаритите му, когато е належащо да се транспортира. Картечният револвер употребява 9мм патрони с бронебойни, елементарни и бронебойно-трасиращи патрони. Тежи едвам 1,6 кг., като има впечатляваща скорострелност- съвсем 1000 изстрела в минута.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР