Знаете ли, че в Карлово има чешма, която е по-стара

...
Знаете ли, че в Карлово има чешма, която е по-стара
Коментари Харесай

Карловска чешма по-стара с 1 година от САЩ

Знаете ли, че в Карлово има чешма, която е по-стара от Съединени американски щати? Каменното произведение е направено през 1775 година от незнаен занаятчия. Годината на издигането е издълбана върху постамента, видя Plovdiv24.bg .

Емблематичната старинна чешма се намира в зоната сред църквата " Успение на Пресвета Богородица " и Бухаловия хан. Според локални историци, прекомерно евентуално е самият Васил Левски да е пил вода от чучурите на тази чешма. Основание за сходни изказвания е фактът, че през 1859 година Левски е ръкоположен за йеродякон и става църковен артист в църквата " Света Богородица " в Карлово, а съгласно надписите на чешмата тя съществува най-малко от 1775 година В своята вековна история каменната чешма е пресъхвала за малко единствено няколко пъти и непрекъснато течащата студена планинска вода способства за достоверния и приключен образ на старинната част на град Карлово.

За съпоставяне, за дата на учредяване на Съединени американски щати е призната датата 4 юли 1776 година, т. е. година след издигането на карловската чешма. На този ден делегати от 13 американски английски колонии единомислещо афишират Декларацията за самостоятелност от Англия. Самата война завършва през 1783 г. с признаването на независимостта на Съединените американски щати от Британското кралство. Това е първата сполучлива война за самостоятелност против европейска колониална империя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР