Знаете ли, че системата BGALERT, която пощури хиляди хора с

...
Знаете ли, че системата BGALERT, която пощури хиляди хора с
Коментари Харесай

Ефектът ОПОС: Да предотвратим навреме

Знаете ли, че системата BGALERT, която пощури хиляди хора с изпратено простъпка известие за заплаха, е финансирана по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “? Положителният резултат от грешката е, че всички схванаха, че в Българияскоро ще има метод за навременно предупреждаване за предстояща опасност.

Системата ще проработи от 2024 година, в този момент вървят проби. Оповестяването ще се прави посредством текстово известие по мобилните мрежи на всички оператори. В обстановка на действителна заплаха текстът ще осведоми за съответния наближаващ риск и ще има рекомендации за деяние. Съобщенията могат да идват единствено от способените държавни органи, като се съблюдава Закона за отбрана от бедствия.



BGALERT е дребна част от плана, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ с 19,9 млн. лева, чиято цел е да надгради ограниченията за отбрана на хората от наводнения, свлачища и други рискове.

Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ обезпечи средства и за разширението на до момента съществуващата сиренна система за ранно обявяване. Тя обезпечава предизвестие „ по старомодния метод “ на още към 650 000 души. С това общият % население, което ще може да бъде оповестено с осъвременената система ще доближи към 50%.

ОПОС 2014-2020 година даде и близо 178 млн. лева безплатна помощ на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " към Министерство на вътрешните работи за доизграждане и съоръжение на6 центъра за реакция при бедствия.

По този план бяха подготвени хиляди възпитаници, общински чиновници и доброволци за верни дейности при наводнения и следващи рецесии. Създадените 6 районни центъра в Шумен, Габрово, Враца, Пазарджик, Бургас и София са оборудвани с нужната техника и подготвителни полигони. Близо 700 преподаватели и експерти вземат участие в процеса на образование, което укрепва ограниченията на национално равнище за справяне с бедствия.

За да предотврати в точния момент разнообразни рискове, ОПОС 2014-2020 година финансира също по този начин укрепването на 9 свлачища край обитаеми места, както и на доста ерозирали сектори по републиканската пътна мрежа.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР