Знаете ли, че на Венера денят е по-дълъг от годината?

...
Знаете ли, че на Венера денят е по-дълъг от годината?
Коментари Харесай

Тате, като порасна, искам да стана бандит. Добре, сине. В частния или в държавния сектор?

Знаете ли, че на Венера денят е по-дълъг от годината? Това се дължи на обстоятелството, че планетата се завърта към оста си по-бавно, в сравнение с приключва орбита към слънцето. Отнема 243 земни дни на Венера да се завърти към оста си (ден); и 225 земни дни, с цел да се завърти към слънцето (година). 

За да си го визиите по-добре, би трябвало да изпаднете в обстановка да ви се наложи да имате алъш-вериш с БГ държавната администрация. Тогава ще усетите какъв брой дълъг е един ден на Венера.

Или най-малко по този начин ще ви се стори. Може би тъй като времето в държавната администрация, по принцип, по тия земи е спряло. Спряло някъде в 1972 година – в перманентна обедна отмора. 

Но пък вижте тази вест:

Някои взимат по седем бона в държавната администрация. Вие какъв брой взимате? За да ви улесня математиката, ще ви кажа, че това са 84 000 на година. Какъв беше въпросът…? А, да – вие какъв брой взимате?

Знаете ли го оня виц… Детето споделило на татко си: „ Тате, като порасна, желая да стана престъпник “. „ Добре, сине “, дал отговор бащата, „ в частния или в държавния бранш? “

Имаме и още една вест – незадълбочено в темата…

Все по-голяма група от популацията – към 95%, ставаме подвластни от едни тесни граници сред 1500 и 3500 лв. заплата. Това е нашата стопанска система сега. Дори страната се е затворила в тези граници

Хм…

Много забавно. 

Да се върнем на казуса, с който започнахме – „ бързината “ на обслужване в държавната администрация, в която – наподобява – се наливат много солидни заплати. Да, да, знам – не на всички, единствено на избрани. Ще се върнем по-късно на този въпрос. Но преди този момент – бързината на услугата. Отчайващо е и мнозина се отхвърлят да търсят естествения метод, а заплащат под масата за „ по втория метод “. Донякъде това е инструмент за надзор, тъй като отговорните са гузни, гузните са лесни за операция, само че да оставим тези техники за надзор на популацията настрани. 

Значи „ бързината “ на услугата е врата към корупция. Да приказваме ли за „ качеството “? Може би по-добре не. 

Какво казахме – че не всички служители са с огромни заплати. Да, само че тези с огромните заплати са ръководителите, от които зависи звената да са безпроблемни. Значи имаме неприятно осъществяване против гигантска заплата. А това е… съмнително. Втори път съмнително: под тях работят хора, които са ощетени финансово поради техните огромни заплати! 

Виждате ли накъде отива това…?

Под тях работят хора, които са оставени освен без положителни заплати, само че и без добър надзор и те си „ доработват “ „ под масата “. Защо да плащаш заплата на някого, като можеш да му дадеш инструмент да си изкарва от рушвети? Така го правиш подвластен и обуздан, тъй като е виновен (няколко реда по-нагоре споменахме за гузните и какъв брой по-лесно се контролират), а и не харчиш пари за заплатата му. Пари, които можеш да „ усвоиш “.

Когато хората споделят fuck the system, може би би трябвало да се спрат за момент и да помислят дали не е време да unfuck the system, тъй като е задоволително забременена и обременена и по този начин. 

Знаете ли, че има едно министерство, дето няма да кажем кое е, само че ще кажем, че в него се наливат ужасно доста пари и има ужасно доста фрагменти, само че всъщност – не му стигат оперативни служители; и се римува с невере. 

Толкова доста чиновници има в него, само че, когато се стигне до това да се патрулира по улиците, не стигат и коли, и хора. По една патрулка върти из няколко квартала. Заплатите на тези патрулиращи фрагменти са смешни, а колите им са за музея. 

Но пък, за сметка на това – в същото министерство, върху главите на същите тия патрулиращи чиновници са се накачулили админи, куриери и какви ли още не, които даже се водят първа категория. Тоест, служители и куриери от това министерство се водят „ равни “ по заплаха на труда с пожарникарите, които влизат в горящи здания, и с служителите на реда, които патрулират по улиците. 

Същото това министерство си има лична куриерска работа, има си и цяла работа, която се занимава с материалната база. Иначе казано – тяхната версия на домакинката на детския лагер е цяла работа с пагон, заплата и осигуровки. МНОГО фрагменти. МНОГО заплати. Като се пенсионират, получават, също като пожарникарите и служителите на реда, N-найсе заплати вкупом. И хората, от чийто джоб (т.нар. бюджет) се точат тези пари, стартират да недоволстват. И с право. 

Но нормално си го изкарват не на който би трябвало. 

Ето в този момент да вземем за пример това министерство най-сетне купи прилични, представителни, бързи и СИГУРНИ патрулки за чиновниците си. Най-после. Но изхарчените пари пристигнаха от най-грешното допустимо място – фонда за пътна сигурност. Което иде да покаже до каква степен „ администрацията “, която борави с парите, заслужава заплатите си. 

Нямаше ли от кое място другаде да се финансира това? В най-финансираното от бюджета министерство…? 

Защото парите от този фонд са планувани за доста съответни неща, свързани с сигурността по пътищата, и те не включват коли. 

Познайте взимачите на такива решения какви заплати взимат; и какъв брой взимат тези патрулиращи чиновници, които – от горната страна на всичко – в този момент ще оберат недоволството на хората, които ги видят в новите коли. 

Дано в миналото пристигна денят, в който в това министерство стартират да се грижат повече за патрулиращите чиновници и за пожарникарите – които си рискуват живота, в сравнение с за взимачите на заплата от вида „ намерихме работа тука на едно наше момче/момиче, но в администрацията, че не става и чушки на пазара да продава другояче “. 

Колкото до другите в държавната администрация по тия земи… Не знам. Страх ме е да си показва обсега на промяната, която е нужна. Но лека-полека – няма да се минат и 200-300 години и може да имаме естествена държавна администрация. Ей го къде е… самообладание!

_________________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР