Знаете ли, че 1 от 6 двойки в света има

...
Знаете ли, че 1 от 6 двойки в света има
Коментари Харесай

Код здраве: За най-честите проблеми със зачеването

Знаете ли, че 1 от 6 двойки в света има проблеми със зачеването? Днес в предаването„ Код здраве” с водеща Радина Василева обръщаме внимание на казуса, който към момента е тематика табу за доста хора, а точно безплодието. Дали от боязън или от позор, хората всеоще мъчно приказват по тематиката и когато мечтаната рожба по този начин и не идва, мнозинапредпочитат да се затворят в себе си и да се изолират. Така да вземем за пример едвам половината от близко 270 000 блгари търсят помощ в точния момент. Гост по тематиката е доктор Мефтуне Шефкетова, която е репродуктивен експерт и началник на Центъра за асистирана репродукциякъм Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Много от дамите в никакъв случай не се запитват с какъв брой яйцеклетки се раждат и дали с течение на времето понижават. Оказва се, че първоначално те са сред 1 и 6 млн, като доближават до към 350-400 хиляди броя в тинейджърска възраст. През целия умишлен живот дамите отделятоколо 300-400 яйцеклетки. След една избрана възраст, като се изключи че броят им се намалява и не се построяват зрели яйцеклетки, даже дребното, които се образуват, са с незадоволително добър генетичен материал. При мъжете не е по този начин, защото на всеки три месеца се образуват нови сперматозоиди.



„ Често ми се случва дамата сама да прекрачва прага на репродуктивния център, тъй като мисли, че казусът е в нея. Статистиката, а и нашата процедура демонстрират обаче, че аргументите за безплодието са 50% при дамата, 50% - при мъжа. Затова, благи мъже, не обвинявайте своите партньорки и не се опасявайте да посещавате доктор, тъй като когато имаме проблем в спермограмата, той е доста елементарно откриваем и ще знаем по какъв начин да действаме”, приканва репродуктивният експерт от болница Токуда.



И добавя, че организмът е едно цяло и целият той има отношение към едно зачеване. Има редица външни фактори, както и болести в ранна детска възраст, които могат да провокират репродуктивни проблеми. Кои са те, какво да вършим и още скъпи препоръки от доктор Шефкетова – вижте във видеото!

Кой е днешният ни посетител в резюме:



Д-р Мефтуне Шефкетова е акушер-гинеколог и експерт по репродуктивна медицина.Ръководител е на Центъра за асистирана репродукция в Аджибадем Сити КлиникУМБАЛ Токуда. Членува в ESHRE (Европейското общество по човешка репродукция и ембриология), като взе участие интензивно в годишните му срещи.

Д-р Шефкетова има дълготраен опит в процедурите, спомагащи диагностициранетона инфертилитета при двойката - ултразвукова диагностика, хистеросалпингография, профилирани протоколи за стимулиране на яйчниците, пункция на фоликули, ембриотрансфер, както и в хирургични действия като хистероскопия, лапароскопия. В работата си през годините сполучливо ползва способи на лекуване на репродуктивнитепроблеми като индукция на овулацията, интраутеринна инсеминация, стимулация за инвитро и ICSI оплождане. Д-р Шефкетова има документи за диагностичнилапароскопии, здравна педагогика и интерактивен GCP за опитни проучвания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР