Знаете какво е да не можете да си спомните къде

...
Знаете какво е да не можете да си спомните къде
Коментари Харесай

Моята голяма луда индийска индустрия

„ Знаете какво е да не можете да си спомните къде сте, когато се разсъните “, споделя за Economist Вишал Пенджаби, чийто график е по-тежък от този на изпълнителен шеф на огромна компания, рисков капиталист или капиталов банкер. „ Днес съм в Кан, преди този момент бях в Барселона, както и в Дубай, Лондон, Удайпур, Делхи, Ченай и Бангалор. Сега към Шарлот… “, споделя Вишал, който основава видеоклипове за индийски сватби.

Направил е общо 65 през миналата година, като две трети от тях са за индийски двойки, сключили брак отвън Индия. Работната мощ в този развой включва сценографи, звукови и осветителни инженери, композитори, видео редактори, както и сценаристи.

Индийският брак е сериозна работа

Паричният оборот, обвързван със сватбите, може да бъде замайващ, разяснява Economist. Вишал Пенджаби печели сред 5000 и 50 000 $ дневно, а някои продукции не престават със седмици. Регионите на Индия имат разнообразни обичаи, всеки от които изисква характерни услуги. Празненствата постоянно не престават няколко дни, изисквайки съществуването на една или друга бизнес услуга.

Годишните разноски за тях – от бюджетите за кетъринг до тези за филмовите екипи – може да надвишават 130 милиарда $, споделя Правийн Ханделвал,  генерален секретар на комерсиална конфедерация, представляваща дребните и междинни предприятия. Ако той е прав, това прави брака четвъртата по величина промишленост в страната след енергетиката, банкирането и застраховането, само че преди колите, стоманата и технологиите.

Сватбената промишленост става все по-голяма

В кратковременен проект сватбите процъфтяват, защото двойките, които са отсрочили тържествата поради Covid-19, се втурват към олтара. Г-н Ханделвал чака да има 2,5 милиона сватби през ноември и декември в Индия, в допълнение към 4 милиона събития през пролетния брачен сезон от април до юли. В дълготраен проект церемониите стават все по-големи и по-пищни, защото индийците стават все по-богати. Бизнесите се приспособяват към растящите потребности на тази голяма промишленост и също порастват.



В Индия бизнесът със сватбите нормално стартира преди двамата души, които теоретично са в центъра на събитието, да са си паднали един по различен. Сватовници работят из цяла Индия, от селските колиби до високите здания в града. Класифицирани разгласи (често оповестени от родители, надяващи се да уредят децата си) към момента се появяват в неделните вестници, постоянно написани на бързопис, неразбираема за непосветените. Индийското киберпространство гъмжи от „ брачни ” уеб сайтове. Matrimony.com, най-голямата обществено записана, има пазарна стойност от към 160 млн. $, а предходната година регистрира годишни доходи от 57 млн. долара; има 850 000 клиенти и 100 000 сполучливи съвпадения на бъдещи двойки.

Голямото подготвяне

Десетки браншове се грижат за всеки аспект на събитието. На улица в Мумбай има повече от 70 компании, занимаващи се с предложения, от калиграфи до печатари. Поканите обаче би трябвало да се открояват. През 2018 година поканените на сватбата на дъщерята на Мукеш Амбани, един от най-богатите магнати в Индия, получиха кутия, включваща албум, и четири по-малки кутии, цялостни с бижута и лакомства. Някои компании в този отрасъл завземат и експортните пазари, изпращайки големи колета с предложения гостите на индийски двойки, живеещи в други страни по света.

Недалеч от алеята за предложения в Мумбай е Zaveri Bazaar – кварталът на бижутата, с към 7000 магазина, предлагащи всичко: от „ американски диаманти “ (учтивото име за фалшификати) до скъпоценни камъни. Сватбите са причина за повече от 70% от продажбите, пресмята Сидхарт Савант от Tribhovandas Bhimji Zaveri, верига, учредена през 1864 година Други бижутери настояват съвсем същото. Заради сватбите Индия е най-големият вносител на злато в света.

Родителите и другите родственици стартират да купуват сватбени декорации през първите две седмици след раждането на момичето, споделя Деваунши Мехта, притежател на магазин DiA в първокласния хотел Taj Mahal Palace в Мумбай. Когато пристигна момента да седне пред олтара, момичето към този момент е ходеща зестра - украсено е със скъпоценни камъни от главата до петите (често буквално).



Освен от бижута, младоженците и тяхната свита се нуждаят от облекла. Като се има поради продължителността на индийските сватби, булката и нейните шаферки може да се нуждаят от няколко чифта публични тоалети. Сложните ръчно направени сарита могат да донесат на топ дизайнерите доходи от десетки хиляди долари.

В разкрасяването на мястото за осъществяване на сватбата също вземат участие десетки експерти – архитекти, сценографи, цветари, компании за фойерверки. Хотелиерския бизнес процъфтява, с помощта на сватбите. Tata’s Indian Hotels, най-голямата верига в страната, пресмята, че сватбите съставляват 20% от бизнеса им. Дори едно непретенциозно селско празненство включва невероятни количества храна и безчет готвачи. Всички бракове включват доста музика и танци: някои боливудски хореографи провеждат странични концерти, учейки непохватните членове на фамилията да танцуват малко по- изтънчено.

Управлението на всичко това не е за хора със слаби сърца или за дилетанти

Когато на членовете на фамилията се разпореждат организационни функции, което преди беше норма, резултатът може да бъде цялостен безпорядък. Следователно все по-пищните и комплицирани тържества водят до възхода на уредниците на сватби. Вандана Мохан, който стои зад някои от най-големите и шикозни сватби в страната, превежда клиентите си през лист със 712 разнообразни съставния елемент, свързани с една гала.



В доста индийски градове към този момент има десетки такива консултантски компании, предлагащи услуги на национално и интернационално равнище. Голяма част от тяхната работа е да получат публични позволения за разнообразни аспекти на събитието (като музика онлайн, затваряне на пътища, резервации на плажове, потребление на пиротехника, консумация на алкохол, генериране на ток, включване на специфичен транспорт, в това число слонове). Това най-малко става по-лесно, споделя Викрам Мехта, уредник на сватби в Индия и в чужбина. „ Местните управляващи са по-приветливи към сватбите, защото схващат какъв брой огромна изгода може да донесе даже едно събитие на локалната стопанска система. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР