Знаеше се от седмици, но вече е официално - Microsoft

...
Знаеше се от седмици, но вече е официално - Microsoft
Коментари Харесай

Какъв е планът зад огромната инвестиция на Microsoft в най-известната AI компания

Знаеше се от седмици, само че към този момент е публично - Microsoft ще скрепят партньорството си с OpenAI с поредна многомилиардна финансова инжекция в компанията. Според Semafor милиардите долари са 10 (което прочее е повече от 10% от Брутният вътрешен продукт на България), само че за редмъндския колос инвестицията е не просто рационална, а стратегически нужна. Защото най-популярната AI компания в света може да даде на MS това, което от 20 години няма - опция да бъде световен софтуерен водач, т.е. да задмине Гугъл.

Какво се случи?

В от Microsoft оповестиха, че навлизат " в третата фаза " на партньорството си с OpenAI посредством " инвестиция на няколко равнища и в размер на няколко милиарда $ ". Тук не става дума единствено за пари. Генеративните AI модели, посредством които DALL-E ви генерира картинки по изложение, а ChatGPT преразказва документите на PHP 5 под формата на детска песничка, се нуждаят от голяма изчислителна мощност, с цел да бъдат тренирани върху впечатляващи масиви от подготвена информация. Иначе казано - на OpenAI им е нужен сериозен хардуер.
 Microsoft влага $1 милиард в OpenAI
Microsoft влага $1 милиард в OpenAI

Компанията ще употребява облачните услуги Azure

Microsoft ще предложат помощ точно в тази посока. Всъщност, преди 4 години основаната с присъединяване на Илон Мъск OpenAI получи от компанията 1 милиарда $ вложения, само че и петия най-мощен обществено прочут суперкомпютър. Революционните резултати от работата му са забележими през днешния ден, а MS ще основат изискванията за още по-голямо развиване.
 Microsoft обмисля инвестиция от $10 милиарда в ChatGPT
Microsoft обмисля инвестиция от $10 милиарда в евентуален съперник на Гугъл

ChatGPT започва в края на ноември и си завоюва милиони консуматори за по-малко от седмица

" Започнахме нашето партньорство с OpenAI към споделената упоритост отговорно да развиваме перспективните AI разработки и да демократизираме изкуствения разсъдък като нова софтуерна платформа. През тази идната фаза на нашето партньорство разработчиците и организациите от разнообразни промишлености ще имат достъп до най-хубавата AI инфраструктура, модели и принадлежности в платформата Azure, с цел да основават и употребяват своите приложения ", съобщи изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела.

Каква е огромната цел?

Експлозивната известност първо на DALL-E, а по-късно - и на потребления към този момент от милиони хора по света ChatGPT, са на първо място извънредно мощен пиар ход, с който OpenAI (и вложилите в него) се нареждат в авангарда на софтуерните нововъведения. Много хора точно посредством картинките и написаните от чат бота текстове действително осъзнаха, че на практика използваемият изкуствен интелект към този момент е при нас.

А измежду тези хора има изпълнителни шефове и хора от висшия мениджмънт, които вземат решения за бизнес процесите на огромни компании. Именно в тях се цели Microsoft. Не е инцидентно, че продуктите на OpenAI са интегрирани в облачната платформа на MS - Azure. На процедура това значи, че всеки, който желае да приложи най-популярните AI решения в плановете си ще би трябвало да стане клиент на Microsoft. Именно облачните услуги донесоха и положителните вести в резултатите от последното тримесечие на компанията с 22% годишен растеж на приходите - на фона на общо покачване от единствено 2% на годишна база и 12% по-ниска облага.

Освен това колосът от Редмънд желае да се нарежда добре и измежду редовите консуматори. Затова технологиите на OpenAI към този момент се употребяват от търсачката Bing, която от основаването си е отдалечен втори в класацията след Гугъл Search - освен поради силата на марката на Big G, само че и просто тъй като се оправя по-добре с намирането на информация онлайн.
 Гугъл може да се изправи против конкуренция за първи път от 20 години
Гугъл може да се изправи против конкуренция за първи път от 20 години

Имаше песимизъм, че ChatGPT е непосредствена опасност за Гугъл, това скоро може да се промени

Създаването на AI изображения с DALL-E пък влиза в новото приложение Microsoft Designer, което има за цел да стане първи избор за непрофесионален графичен дизайн - като попътно съсипе многомилионния бизнес на Canva.

Междувременно, OpenAI не разчитат единствено на парите от Microsoft. Компанията преглежда разновидности за комерсиализиране на продуктите си за задачите на бизнеса. Така фирмите, които се нуждаят от висока надеждност и бързодействие при генерирането на текстове скоро ще могат да се абонират за ChatGPT Pro, като сега се тества цена от 42 $ на месец.

По информация на " Ройтерс " OpenAI са оповестили пред евентуални вложители, че чакат техният чат бот да проработи 200 млн. $ през тази година и $1 милиарда - през 2024 година
 Гугъл се тормози от нашумелия чат бот ChatGPT - управлението на компанията издаде
Гугъл се тормози от нашумелия чат бот ChatGPT - управлението на компанията издаде " червен код "

Сундар Пичай насърчи голям брой групи в компанията да пренасочат напъните си към справяне със опасността

Вероятно не е инцидентно, че съгласно разнообразни източници в Гугъл са много обезпокоени от партньорството на MS и OpenAI. Очаква се в отговор да показват близо две дузини основани на изкуствения разсъдък артикули през идващите месеци.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР