Знаеш три езика: Хотелът дава 1500 лв., в кaзиното –

...
Знаеш три езика: Хотелът дава 1500 лв., в кaзиното –
Коментари Харесай

Знаеш три езика: Хотелът дава 1500 лв., в кaзиното – двойно повече


Знаеш три езика: Хотелът дава 1500 лева, в кaзиното – двойно повече. Обявите за работа с 10 на 100 по-малко за година.
Хотелиери оферират работа за рецепционист за 1500 лв. месечно, а в кaзиното офертата е за двойно по-висока заплата. Това демонстрира изследване на „ Телеграф “ в обявите за работа, пуснати в Агенцията по заетостта. Изискванията към личния състав са сходни, като по-особеното е, че претендентът би трябвало да владее три езика, измежду които наложителен е британският. Все повече работодатели са склонни да наемат чужденци за работа в игрaлни зaли, само че изискват притежаване на български език.Хотели във Варна оферират работа за рецепция, като главното месечно заплащане е 1500 лв.. Изискванията са за притежаване на британски, немски и съветски език. Готвач пък с отлични знания за храната и работата в кухнята се търси за 1200 лв.. Обявите за сервитьори и бармани са на равнище от 1000-1200 лв. месечно, а за екскурзовод в Белоградчик заплатата е 780 лв., като се изискват умения за водене на беседи и британски език.

Добре платени са работните места с изключение на в игрaлни зaли и в колцентровете, където месечните хонорари са към 3000 лв.. Също по този начин обичайно в IT бранша, където обявите са със стартова заплата от 2600 лева, само че стигат до 5000 лв..

Сред обявите има и такива за експерти като машинен инженер, където стартова заплата е 5500 лв..

За хората без особено обучение и условия за притежаване на непознати езици най-високо платената позиция е за общ служащ в Благоевград. Работодателят предлага заплата 4000 лв.. Естеството на работа е създаване на структура и монтаж на панели. В обявата е посочено, че се търсят общо 5 души личен състав.

Независимо от образованието наложително е към този момент претендентите да имат цифрови умения, разяснява Християн Петков, действен управител в платформата за разгласи за работа „ Джоб тайгър “, пред „ Телеграф “.

Например жена, която желае да учи медицина, преди този момент се е записала на курсове по цифрови умения. Причината е, че във всяка една от специалностите към този момент има нови технологии, за които се изискват умения за работа, изясни Петков.

Другото наложително условие е кариерно умеене. Така акомодацията към новото работно място ще е доста по-лесна. Повече от половината от обявите на работодателите са за висшисти, само че като липсва интерес, доста от тях склоняват да наемат и такива с по-ниска просветителна подготовка.

Ръст

През 2022 година доста от работодателите подвигнаха възнагражденията на своите чиновници за да отговорят на инфлационния напън. Увеличението е с сред 5 и 15%, като има изключения, при които растежът на заплатите е с 25 на 100.

През идната година още веднъж имаше покачване, само че по-скромно в порядъка на 6-10 на 100. Очакванията за тази година са растежът да е с 5-10 на 100.

Криза в IT бранша няма, само че има стесняване на предлагането на работни места, разяснява още Петков. През предходната година имаше съкращения в някои компании у нас, като броят на предлаганите работни места се срина с 35-40%. В международен мащаб съкращенията на чиновници бяха с 10-12%. Намалението на предлаганите работни места към момента продължава, само че се чака възобновяване към края на годината. Това докара до закъснение на растежа на възнагражденията.

Годината като цяло стартира с повече от 11 000 нови оферти за работа по отношение на декември, само че като цяло на годишна база по отношение на същия месец на 2023 година има спад на офертите с 10 на 100.

Обявите за работа от у дома са намалели доста през последната година, съобщи Християн Петков. Предложенията за отдалечена работа у нас годишно са в границите на 3000-4000 броя. Повече от половината са в IT бранша, като заради свиването на пазара като цяло за нови позиции в този отрасъл то се отразява и върху хибридния режим. В международен мащаб се следи наклонност огромните компании да връщат служащите си в офиса. Дори има клюки, че някои компании ще оставят единствено чиновниците, които идват на работните си места, защото чувството е за по-голяма ангажираност.

122 са оповестените от Бюрото по труда в Стара Загора свободни работни места съгласно последната статистика към 2 февруари. За висшисти те са едвам 9 – множеството медицински фрагменти: зъботехник, помощник на ортодонт, рентгенов лаборант, доктор по образна диагностика, акушерка. Останалите места са за хора със приблизително обучение – най-вече са предложенията за ресторантски чиновници и персонални и обществени асистенти: по 20. Санитарите са на второ място – 8, на трето са продавач-консултантите – 5, следват дърводелец, бензинджии, водопроводчик, снабдители, шивачи. Пет свободни работни места за лекари и 5 за медицински сестри с висше обучение разгласи Бюрото по труда в Русе. Търсят се също трима медицински лаборанти и още толкоз за работа с рентген, за които също е наложително да са висшисти. Аптеки пък са оповестили незаети позиции за магистър-фармацевти. В сферата на опазването на здравето са едни от най-търсените експерти с висше обучение в Русе. Учители и медицински личен състав са едни от най-търсените фрагменти във Варна, като даже се оферират финансови тласъци за привличане на такива от по-отдалечените и дребни общини.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР