Знаем много за най-големите наземни гори, разположени в Амазонка, Борнео,

...
Знаем много за най-големите наземни гори, разположени в Амазонка, Борнео,
Коментари Харесай

Подводни гори са два пъти по-големи от Индия

Знаем доста за най-големите наземни гори, ситуирани в Амазонка, Борнео, Конго и други елементи на света. Трудно е обаче да си представим, че под водата в океана има загадъчни гори, които са станали дом на доста морски типове, пише Science Alert.

Край бреговата линия на Южна Африка се намира Голямата африканска морска гора, до момента в който Австралия се гордее с Големия южен риф към южните си елементи. Но освен тук – учените считат, че общата повърхност на океанските гори, скрити от човешките очи, е два пъти по-голяма от площта на Индия. Подводните гори се състоят от доста морски водорасли, които могат да доближат десетки метри височина. Учените са изследвали редица подводни гори и са открили, че сходно на наземните гори те се състоят от разнообразни типове – от по-големи до дребни. Едни от най-големите растения в подводните гори са гигантските водорасли и морският бамбук. Тези растения се състоят от цялостни с газ структури, които работят като дребни балони и им разрешават да основават големи плаващи навеси.

Други представители на океанската гора разчитат на огромни стъбла, които им разрешават да се задържат изправени. А в Големия южен риф в Австралия се срещат златни водорасли, които образуват самобитен „ килим “ на морското дъно. В своето проучване учените се пробвали да изчислят каква територия покриват океанските гори – сложна задача. Спътниците не могат да вършат измервания на дълбочини, където се срещат подводни джунгли, тъй че учените трябвало да разчитат на хиляди разнообразни записи и разбори. В последна сметка те съумели да симулират подводното разпространяване на океанските гори – оказало се, че общата им повърхност е сред 6 и 7,2 милиона квадратни километра, което е повече от Амазонка и два пъти по-голямо от Индия. По време на изследването учените съумели също по този начин да открият, че подводните гори са доста по-продуктивни от бързорастящите култури като ориз и пшеница. Според предварителните оценки на откривателите океанските гори създават от 2 до 11 пъти (в взаимозависимост от района) повече биомаса на единица повърхност от тези култури. Но океанските гори са освен загадъчни и красиви, само че носят и изгоди. Учените считат, че цялата повърхност на подводните насаждения е в положение да всмуква същото количество въглероден диоксид като горите на Амазонка. В бъдеще учените се надяват да схванат по какъв начин подводните гори могат да смекчат резултатите от изменението на климата и може би даже да оказват помощ за закъснение на световното стопляне.

Освен това учените виждат изгода от тези подводни плантации за решение на хранителната рецесия – темпът на напредък на горите в океана в бъдеще може да даде подтик на развиването на специфични ферми за морски водорасли. Учените са забелязали, че горите в океана са подложени на невиждан стрес – 2400 гигатона парникови газове, които към този момент сме отделили, са погълнати от океана. Изследователите към този момент са забелязали, че край крайбрежията на Австралия, Канада и Съединени американски щати площите на морските гори последователно се редуцират, което води до загуба на биоразнообразие, написа " Актуално ". 

В същото време топенето на морския лед и повишението на температурите на водата в други райони демонстрират, че в близко бъдеще там ще се разширят площите на морските гори. Учените са стигнали до извода, че точно тези морски жители ще играят основна роля в решаването на климатичните проблеми в бъдеще.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР