Знаем ли какви са правата ни като пациенти и как

...
Знаем ли какви са правата ни като пациенти и как
Коментари Харесай

Знаем ли правата си в болницата като пациенти?

Знаем ли какви са правата ни като пациенти и по какъв начин можем да се осведомяваме за тях? Кое пропущаме и какви са обстоятелствата.

По тематиката споделя юрист Мария Шаркова във връзка Световната седмица за сигурност на пациентите в известие, разпратено до медиите от УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД

Юристът припомня, че е доста значимо преди всичко всеки пациент да получи правото на безвредно лекуване . Тя добавя, че здравната помощ следва да бъде оказана с изправна инсталация, от способен личен състав, при съблюдаване на условията за надзор и попречване на вътреболнични инфекции , при съществуване на безвредна инфраструктура и качествени и в валидност лекарствени артикули.

„ Проблемът за сигурността на пациента е проблем в целия свят ”.

Адвокат Мария Шаркова съветва УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД -Пловдив през последните 13 години и има наблюдаване върху доста процеси , свързани с правата на пациентите.

“Въпреки компликациите в системата, болничното заведение поставя старания да обезпечи противоположна връзка за всеки пациент, който е изразил някакво неодобрение и подхожда с голяма угриженост в такива обстановки. Пациентите би трябвало да са сигурни, че всички работим на една страна – за възстановяване на здравната грижа и по-качествено опазване на здравето ”.

Юристът описа за мултидисциплинарните комисии, които постоянно съветва и които не подценяват нито едно недоволство за вероятно нарушени права. В университетската болница са употребявали посредници за разрешаване на зародили разногласия. Полагат се доста старания за отбрана правата на децата – пациенти, като са направени логаритми за отбрана на персоналните им данни и обезпечаване на протекция . Има признат правилник за даване на осведомено единодушие от пациентите, както и осведомителни табла .

Шаркова акцентира, че правото на информация има изключително значимо значение за лечебно-диагностичния развой . То включва и правото на пациента да избере дали да бъде лекуван, или не, откакто се запознае с информацията, касаеща неговото положение. Също по този начин пациентът има право на информация за всички медицински услуги , които дават лечебните заведения, тяхната цена, източникът на заплащането им. Той има право да знае имената на лекуващите го лекари , има право да се запознае с здравната си документи. Правата на пациента включват и отбрана на персоналните данни за здравословното положение.

Добре е да знаем, че правата на пациентите в областта на опазването на здравето са уредени в няколко закона и разнообразни подзаконови нормативни актове и това води до компликации , както за пациентите, по този начин и за медицинския личен състав да се ориентира и научи повече зз пациентските права и тяхната отбрана.

А те са разнородни – за всеки пациент без оглед на това дали е з дравноосигурен или не (например право на ининформация, на качествено лекуване, на достъп до здравната документация), по този начин и произлизащи от здравноосигурителния статус на пациента – да получи безвъзмездна здравна помощ в границите на пакета, заплащан от НЗОК; право на тъжба .

Пациентът има и други характерни права, когато е приет в болница – да вземем за пример да бъде посещаван от околните си , от персоналния си доктор или експерта, издал направлението за хоспитализация, включително и да отхвърля гости , и доста други.

Пациентите постоянно се ориентират мъчно в нормативната уредба и по тази причина се осведомят за правата си от други места – пациентски организации, съвещания с правист, електронните страници на разнообразни администрации (например страницата на Министерство на здравеопазването, на НЗОК). “Ако питате за метода, той е – проактивност. Те би трябвало да познават правата си , да търсят интензивно информация и да знаят по какъв начин да ги защитят. Но би трябвало да са осведомени и със своите отговорности и последствията от неспазването им ”.

Не бива да прескачаме и отговорностите на пациента , макар че са много по-малко, в случай че се съпоставят с правата, само че това има своето пояснение. Той не се става по избор или най-малко не в преобладаващия брой случаи, тъй като качеството „ пациент “ съвсем постоянно се свързва със здравословен проблем. Това значи, че е наранено едно от най-ценните ни богатства – нашето здраве, а от време на време и че е заплашен животът ни. Това прави пациентите уязвими, чувствителни, податливи на страсти, изключително в положения, изискващи съгласно визиите на пациента и неговите близки, незабавна или неотложна интервенция . Пациентът не избира дали бъде подложен в това състояние и заради това е напълно обикновено законът да планува гаранции , че в положение на накърнимост ще получи най-хубавата грижа за положението си.

Все отново, с цел да се подкрепи и подсигурява качеството и успеваемостта в работата на лекари и медицински експерти и в лечебния развой, пациентът би трябвало да извършва и някои свои отговорности .

Той е задължен да съблюдава прецизно разпоредбите за вътрешния ред в лечебните заведения, би трябвало да спомага пълноценно и да взе участие в своето лекуване, да съблюдава рекомендациите на лекарите. За неспазването на тези отговорности глобата е най-тежка и тя няма административен темперамент – при неспазване на рекомендациите на лекарите или непредоставяне на значими данни за положението си, метод на живот или за одобрявани лекарства да вземем за пример, постоянно последствието може да бъде е утежняване на положението или неефективно лекуване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР