Знаем кой ще е победител, но не знаем кой ще

...
Знаем кой ще е победител, но не знаем кой ще
Коментари Харесай

Димитър Ганев: Да не преувеличаваме вота в чужбина

Знаем кой ще е победител, само че не знаем кой ще ръководи - по този начин разяснява обстановката в студиото на Нова телевизия социологът от " Тренд " Димитър Ганев . Двете трендове - ерозията на ГЕРБ и лекия растеж на Има Такъв Народ може и да се извърнат, защото разликата сред тях е в рамките на статистическата неточност . Последните седмици и даже дни ще са решаващи, по този начин както стана и на предходните избори, когато 20% от целия изборен корпус реши да гласоподава в последните три дни.

Най-силният фактор ще е изборната интензивност , като при по-висока интензивност спрямо предходните избори (от порядъка на 56-58% ) може да се чакам победа на Има Такъв Народ, защото партията на Слави Трифонов разполага с електорална външна страна. При изборна интензивност от 50% - ще се види паритет, а при интензивност под 50% може да се чака победа на ГЕРБ, защото партията на Бойко Борисов е с мобилизиран електорат.

Третото място на Българска социалистическа партия наподобява несъмнено , защото дистанцията й с втория и четвъртия е сериозна и мъчно може да бъде преодоляна.
 1,5% преднина на ГЕРБ пред Има Такъв Народ при избори през днешния ден
1,5% преднина на ГЕРБ пред Има Такъв Народ при избори през днешния ден

" Тренд " чака 6+1 обединения в идващото Народно заседание

Затова и другата конспирация - за четвъртото място е забавната. И двете партии - " Демократична България " и Движение за права и свободи разполагат с запас в чужбина . Очакванията на Ганев са този резултат да се реши точно там, само че каква ще е мобилизацията в чужбина не може да се реши, защото социолозите не вършат изследвания отвън границите на България.

Димитър Ганев в резюме разяснява и апокалиптичните прогнози на Вътрешна македонска революционна организация за вота от Турция . Социологът освен не счита, че може да се реализира такава интензивност и не би трябвало тежестта на вота в чужбина да се хиперболизира. Те не вземат решение вота за парламент, изясни Ганев и уточни мандатите - 5 или 6 на брой.

Останалите партии не трансформират нищо фрапантно по отношение на изборите на 4 април и към момента не се знае дали Българските патриоти (ВМРО, НФСБ и Воля) ще преминат бариерата от 4% . Дори и да я преминат няма да трансформират нищо фрапантно в картината на Българския парламент. Наличието на парламентарна група на Българските патриоти просто ще понижи тежестта на така наречен протестни партии .

От друга страна, съгласно Димитър Ганев, самите протестни партии нямат капацитета да пораснат с още 30 мандата, тъй че да разполагат с болшинство. Винаги ще би трябвало да има и четвърти, който да поддържа едно тяхно държавно управление .
 “Галъп”: “Има подобен народ” и ГЕРБ с равни шансове на изборите
“Галъп ”: “Има подобен народ ” и ГЕРБ с равни шансове на изборите

Българска социалистическа партия още веднъж трети на изборите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР