Знаем, че седенето дълго време не е полезно за здравето,

...
Знаем, че седенето дълго време не е полезно за здравето,
Коментари Харесай

Колко е вредно да седим

Знаем, че седенето дълго време не е потребно за здравето, само че наясно ли сме какъв брой?

Скорошно проучване съпоставя хора, които прекарват по-малко от два часа на ден пред тв приемника или в отмора пред компютъра  с хора, които прекарват повече от четири часа от свободното си време пред екрана.

Резултатите демонстрират, че при последните рискът от гибел в резултат на всевъзможни болести е по-висок с 48%. Рискът от сърдечно-съдови болести е със 125% по-висок.

Този по-висок риск е изчислен настрана от обичайни фактори като тютюнопушене и високо кръвно налягане.

Седенето пред екрана не е единственият мотив за паника. Всяко дълготрайно седене, на бюрото или зад кормилото, е нездравословно. И за жалост няколкото часа седмично, прекарани във фитнеса или в парка, не понижават рисковете от дългото седене.

Решението по-скоро е да се седи по-малко всеки ден и да се усилва придвижването като цяло. Когато имате опция да стоите прави, избягвайте да седите.

Например: Можете да стоите прави, до момента в който говорите по телефона или когато обядвате отвън къщи.

Ако работите на бюро от самото начало, помислете за стоящо бюро или импровизирайте с висока маса или барплот.

Най-добрият вид са тези бягащи пътечки, на които можете да разположите компютъра си, само че не всеки може да си разреши това наслаждение.

Мускулната интензивност, нужна за стоенето и придвижването задейства значими процеси, свързани с разграждането на мазнините и захарите в тялото, които стопират, когато седите дълго време.

Движението, даже напълно спокойното, оказва голямо въздействие. Горите калории, сваляте килограми, по-енергични сте и се чувствате по-добре.

Източник: mayoclinic.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР