Знаели ли са българските власти за действията на руските офицери

...
Знаели ли са българските власти за действията на руските офицери
Коментари Харесай

Прикривани ли са руските агенти на ГРУ в България, докато отравяли с Новичок?

Знаели ли са българските управляващи за дейностите на съветските офицери от ГРУ Сергей Федотов, Анатолий Чепига и Александър Мишкин в нашата страна през 2015 година? Ако са знаели, какво са подхванали, с цел да ги обезвреждат?
Тези и доста други въпроси пораждат към сензационните разкрития на Международната проверяваща група Bellingcat и нейният съветски сътрудник The Insider, че третият обвинен по случая " Скрипал " е обвързван с отравянето на българския оръжеен производител и търговец Емилиян Гебрев.

Някои от отговорите са били известни, само че прикривани дълго време. Министерство на вътрешните работи, ДАНС и основният прокурор Сотир Цацаров са знаели за „ екскурзията “ на офицерите от ГРУ в София. Знаели са също, че има огромни подозрения Гебрев, синът му и чиновник на компанията да са отровени с Новичок. Както и че това най-вероятно е дело на чиновници на ГРУ. Това разясниха за Фрог нюз източници от тайните служби. Известно е също, че българските управляващи са уведомили английските и американските управляващи. Това обаче е станало много по-късно, когато нашумя казусът с опита за ликвидиране на някогашния съветски шпионин Сергей Скрипал и щерка му. По това време властта у нас отхвърли да поддържа позицията на болшинството страни от Европейски Съюз за екстрадиция на съветски дипломати, свързани с тайните служби. Въпреки дадените доказателства, сред които и самопризнания на почитан съветски сътрудник, работил дълго време ъв Франция.

За какво в действителност става удма.

Третият съветски офицер на ГРУ Сергей Вячеславович Федотов, който е бил във Англия по време на покушението на Сергей Скрипал с невропаралитичното вещество Новичок през март 2018 година, е дошъл в България дни преди оръжейният търговец Емилиян Гебрев и синът му да бъдат изумени от незнайно вещество, оповестява уеб сайтът offnews.bg. Медията разказва по какъв начин 45-годишният сътрудник, пътувал под подправеното има Сергей Федотов, е разпознат от Bellingcat като старши офицер от ГРУ - Главното разследващо ръководство на Руската войска. Подобно на другите двама обвинени за отравянето в Солсбъри чиновници на ГРУ - Анатолий Чепига и Александър Мишкин, неговата легенда и нова идентичност са основани през 2010 година

За Федотов за пръв път оповестява съветското проверяващо издание " Фонтанка ". Bellingcat и The Insider са наблюдавали маршрута на пътуването на сътрудника от момента на основаването на подправената му идентичност през 2010 година до последното му пътешестване до Англия през 2018-а. За тези осем години " Федотов " е пътувал неведнъж в Европа, Азия и Близкия Изток. Засечена е появяването му на горещи точки дни преди там да се случат странни събития.

Твърде забавно е идването му в България през опрел 2015 година Обстоятелствата към това пътешестване и държанието на сътрудника съответстват с тези при случая " Скрипал " във Англия.

На 14 април 2015 година Сергей Федотов идва на летище Бургас от Москва. Има противоположен билет за 30 април от София до съветската столица. Не се качва на него, а вместо това в късния следобяд на 28 април се появява на летище " Ататюрк " в Турция и си купува билет в последния миг билет за Москва, написа offnews.bg.

По-рано същия ден предприемачът Емилиян Гебрев постъпва по неотложност в болница. Причината е неочакван пристъп по време на даван от него коктейл. Почти по същото време синът му и един от членовете на управлението на компанията на Гебрев също се оплакват, че им е неприятно и са признати в болница. Лекарите са безапелационни, че става дума за остро отравяне. Гебрев изпада в кома. Медиците считат, че отровата е призната предходния или в някой от предходните дни, само че не съумяват да открият за какви тъкмо съставки става дума.

В медиите се появяват къси известия и нищо повече. По случая е наложено тъй наречените ембарго – никаква информация към медиите. Ограничен е и кръгът на осведомените с информацията.

Знае се сигурно, че самият Гебров, когато стартира да се възвръща, се е обърнал към две известни европейски лаборатории, профилирани в разбор на химически оръжия. Едната от тях - Verifin в Хелзинки, стига до извода, че не може да уточни точния тип на субстанцията, само че е разкрила два типа органофосфати в пробите от урината на пациента. Един от тях е мощен пестицид, а другият е нещо мъчно за определяне, само че евентуално обвързвано с химически оръжия.

Забележете, тези стъпки ги прави жертвата, а не българските служби. Към този миг те пазят безмълвие и не е ясно дали изобщо са подхванали някакви дейности.

Състоянието на Гебрев се усъвършенства месец след постъпването му в болничното заведение и той е изписан. Няколко дни по-късно, в края на май 2015-а, той получава нова рецесия и е признат в болница за повторно.

На 24 май 2015 година, Сергей Федотов е отново в България с полет от Москва. Имал резервация за връщане на 28 май. И този път не употребява противоположния билет. Оттук отпътува в Сърбия и оттова в Москва. Ако службите ни са го следили и са имали подозрения по отношение на дейностите му у нас те са могли да подхващат някакви стъпки. Не са го създали.

Очевидно е, че пътуванията на Федотов в България и Англия съответстват в моментите на отравянето на Гебрев и Скрипал, е заключението на проверяващия екип. В Лондон Федотов идва с полет от Москва в същия ден като другите двама обвинени сътрудници, въпреки и с разнообразни полети. Трябвало да се върне в Русия с полет на 4 март - същия ден, в който Сергей и щерка му Юлия Скрипал бяха открити в безпомощно положение в Солсбъри. Вместо това, той хваща полет до Москва от друга европейска столица няколко дни по-късно.

Пред Bellingcat Гебрев споделя, че няма визия какво би разгневило едно непознато разузнаване до такава степен, че да нападна него и фамилията му. В същото време той признава, че тригодишните следствия на българската прокуратура и служби не са дали никакъв резултат. " Според господин Гебрев може да има две хипотетични аргументи, заради които би могъл да бъде цел, написа Bellingcat. - Едната е износът на неговата компания на профилирано съоръжение, обвързвано с защитата, в Украйна, което съгласно него е осъществено при прецизно съблюдаване на българските и европейските разпореждания. Друга догадка, счита той, е вероятен интерес от страна на Русия към цех за произвеждане на оръжие, който той управлява, който е от стратегическо значение за България и НАТО. "

Според нашите източници Анатолий Чепига и Александър Мишкин също са идвали в България. Три години институциите в България са знаели това, само че са мълчали. Защо са уведомили английските служби толкоз късно? Защо премълчават, че е са осъществени проучвания на веществото, с което се допуска, че са отровени Гебрев, синът му и неговия чиновник и във Англия? Какви са резултатите?

Руски анализатори считат, че Гебрев е станал цел на службите на Москва поради доставките на оръжие за Украйна. По тяхна информация става дума за покупко-продажби за към 100 млн $, за които съответно са били осведомени българските управляващи. Подчертават също, че медиатор в тези покупко-продажби били американците.

Прес-секретарят на президента Владимир Путин - Дмитрий Песков декларира във връзка новите разкрития, че се съмнява в тяхната реалистичност. С известна подигравка той задва въпроса: " Ако тезата е вярна, обяснете за какво от 2015 година до момента казусът е останал незнаен за съответните служби? Нали става дума за потребление на бойно отровно вещество на територията на Европа, въпреки всичко? Ние не знаем на какви обстоятелства се опират тези изказвания. Не знаем какъв брой са способени тези, които ги огласяват “.

Песков към този момент не отхвърля съществуането на тримата офицери от ГРУ, което е вест, тъй като до наскоро той се присмиваше на всички изказвания, че такива хора са действителни. Защо три години не се е рабрало за тях, - пита Песков. Защото сигурно съветските секрети служби са доста опитни. Други служби, като нашите, са бездействали или са работили мудно. Има и трета версия, която в случай че допуснем, ще звучи непоносимо. И въпреки всичко сътрудниците на ГРУ бяха осветени, разобличени, огласени. Наложи се и у нас да се заприказва за това, макар досегашното безмълвие.

Главният прокурор Сотир Цацаров призна пред ден, че руснак на име Сергей Федотов е идвал три пъти в България. Нищо повече. Защо три години няма никакъв резултат от работата осъществена в тази посока? Бившият началник на Министерство на вътрешните работи и ДАНС Цветлин Йовчев на собствен ред изясни по една телевизия, че най-вероятно става дума за частна поръчка на чиновници от съветските секрети служби. Йовчев е бил консултант по сигурността в един от кабинетите на Борисов. Бил е консултант и на президента Росен Плевнелиев. Каква информация има Йовчев, с цел да твърди, че става дума за частна поръчка? Откъде има тази информация – от София или от Москва? И по какъв начин по този начин служби като съветските, които с право се гордеят със своя национализъм и работа на страната одобряват „ мокри поръчки “ от съмнителни кръгове? И дали тези кръгове, свързани с оръжейния бизнес, одобряват умерено версията на Йовчев, че са вероятни поръчители на убийства с бойни отровни субстанции?

Въпрос, въпроси, въпроси…

Екип на Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР