Знаехте ли, че жените имат по-добро обоняние от мъжете? Повечето изследвания,

...
Знаехте ли, че жените имат по-добро обоняние от мъжете? Повечето изследвания,
Коментари Харесай

Няколко интересни факта за човешкото обоняние, които може би не знаете

Знаехте ли, че дамите имат по-добро подушване от мъжете? Повечето проучвания, които са правени в тази посока потвърждават, че представители на нежните половина от популацията имат по-добре развити сензитивни рецептори за аромат. За сметка на това, научните отчети и констатации, посочващи мощния пол за по-добър в това отношение са доста по-малко.

Вкусовите ни рецептори са свързани директно с обонянието

80% от чувствата ни за добра храна, да вземем за пример, се дължат на това какъв брой положително е обонянието ни. Това елементарно може да бъде тествано – когато имате простуда или ви е запушен носа, забелязвали ли сте, че нищо от това, което си хапвате не е вкусно?

Обонянието ни е по-слабо заран

Когато сме още сънени, способността на подушим нещо и да го познаем, е най-слаба. Това е по този начин, защото организма си е почивал най-малко 8 часа. През това време не е употребявал нито едно от сетивата си.

Носът може да поеме до 10 000 миризми едновременно

Да, необикновено, само че факт. Човешкият нос е кадърен да поеме 10 хиляди миризми едновременно. И което е по забавно – площта, от която можем ги поемем не е нужно да е по-голяма от тази на една пощенска марка.

С течение на времето обонянието отслабва

Най-добре развито подушване имат бебетата. С възрастта се вижда намаляване на всички сетива, в това число обонянието. Отново при дамите то се резервира по-дълго. Не се учудваме въобще.

Ароматите са свързани със спомените ни

Случвало ли ви е се е избран мирис да ви подсети на детството – палачинките, които баба ви е правила или сладкото, което мама постоянно ви правеше на закуска? Да? С съвсем всички хора е по този начин – избрана миризма извиква избрани мемоари от нашето минало.
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР