Значително увеличение на средствата за детско и майчино здравеопазване е

...
Значително увеличение на средствата за детско и майчино здравеопазване е
Коментари Харесай

Средствата за детско и майчино здравеопазване за 2022 г. ще бъдат значително увеличени

Значително нарастване на средствата за детско и майчино опазване на здравето е планувано за тази година, като за първичната здравна помощ финансовият запас ще е в размер на близо 79 млн. лева, което е с 38% повече по отношение на 2021 година Това заяви министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на визитата си в СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “. Най-голямо е повишаването на финансовия запас за детско и майчино опазване на здравето в профилираната извънболнична здравна помощ – с 60% повече по отношение на предходната година.

За детско и майчино опазване на здравето в болничната здравна помощ за 2022 година, което включва 101 клинични пътеки, заложените средства са в размер на над 267 млн. лева – с 27 % повече по отношение на 2021 година Ще има нарастване на междинната цена на клиничните пътеки с 20 на 100, включително на тези за акушерство и гинекология, за неонатология и за педиатрия. Използването на този финансов запас ще е допустимо след приключването на договарянията сред Български лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса по Анекса към настоящия Национален рамков контракт за медицински действия, посочи проф. Сербезова.

Здравният министър заяви, че Министерството на здравеопазването е предложило план за смяна на Наредба № 8 от 2016 година за профилактичните прегледи и диспансеризацията и в Наредба №9 от 2019 година за установяване на пакета от здравни действия, обезпечен от бюджета на НЗОК. Промените плануват провеждането на медико-диагностични проучвания в границите на профилактичните прегледи на децата на възраст сред 7 и 18 година, които до този миг не са били включени. Според здравния министър това е от изключително значение, защото все по-често в ранна детска възраст се следи появяването на обществено значими болести, като затлъстяване, диабет вид 2, високо кръвно налягане. За бременните дами е планувано провеждането на спомагателни ехографски прегледи в границите на профилактичните им прегледи, като към заплащаните досега 2 акушерски ехографии ще бъдат добавени още 2. Допълнително се включва и провеждането на ехографско проучване за фетална морфология. Добавя се и опцията за заплатено от НЗОК осъществяване на проучване за хепатит С. Целта е да се усъвършенства наблюдението по време на бременността, с цел да се избегнат затруднения. Ще бъде включено и профилактично ехографско проучване на млечните жлези за дами на възраст 30-50 година Добавянето на това проучване цели да откри във допустимо най-ранен етап възможни злокачествени болести на гърдата, когато и опциите за лекуването им са най-благоприятни, разяснява още проф. Сербезова.

Не на последно място разчетените средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година за действия по Националната стратегия за възстановяване на майчиното и детското здраве са на стойност 4,69 млн. лева Допълнително 2 млн. лева са планувани по програмата през тази година за лабораторни проучвания и съвещания в границите на биохимичен скрининг за бременни за оценка на риска от раждане на дете с хромозомни аномалии.

В отговор на журналистически въпрос по повод лекуването на украинските жители у нас, началникът на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов заяви, че следва Народното събрание да разиска и утвърди промени в Закона за убежището и бежанците, Закона за здравното обезпечаване и Закона за здравето, които ще разрешат лицата, идващи от Украйна, да бъдат включени в системата на здравното обезпечаване.

„ Специализираната болница „ Проф. Иван Митев “ е едно от лечебните заведения, което от началото на войната в Украйна и идването на първите украински жители у нас, поема грижата за децата, които се нуждаят от здравна помощ. И сега тук е прието в болница украинско дете, съпроводено от своята майка. Състоянието на детето към този момент е устойчиво, само че се нуждае от продължаващо лекуване и следващи съвещания. Досега през болничното заведение са минали 7 деца, 2 от които са останали за лекуване. В профилираната болница е основана отлична организация, като са включени и доброволци, владеещи украински или съветски език, които интензивно оказват помощ, с цел да може по-лесно да се реализира връзката сред медицинския личен състав и пациентите. Благодаря на медицинските експерти освен тук, само че и в цялата страна, които безусловно оказват нужните здравни грижи на украинските жители и досега в Министерството на здравеопазването нямаме сигнал или тъжба за отказано лекуване или обзор “, съобщи министър Сербезова.

По отношение на бъдещата детска болница заместник-министърът на опазването на здравето доктор Петър Грибнев уточни, че с изключение на построяването на детска болница би трябвало да се работи интензивно по цялостна идея за развиване на детското опазване на здравето в страната. „ Не би трябвало да се фокусираме само върху построяването на нова детска болница, която ще има ролята на център за лекуване на деца в цялата страна, само че и върху това по какъв начин тя ще комуникира с педиатрични отделения в страната, а също и с доболничната помощ, обслужваща деца “, съобщи още доктор Грибнев.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР