Значително слаб отстрел и запас притеснява авджиите във Врачанско, съобщават

...
Значително слаб отстрел и запас притеснява авджиите във Врачанско, съобщават
Коментари Харесай

Запасът на дивеча във Врачанско намалява значително

Значително слаб отстрел и ресурс тормози авджиите във Врачанско, оповестяват от Съюза на ловците и рибарите у нас. Състоянието на дивечовите ресурси в ЛРС-Враца и отстрелът на дивата свиня в сдружението демонстрират доста по-слаб сезон тази година, до момента в който предходният е бил по-добър.  
При проект за отстрел на 172 диви прасета, използването е 109 броя, което е 63% от плануваното. Както наподобява, дивата свиня и за в бъдеще ще остане главния тип дивеч, на които множеството от ловците в региона изпитват най-голямото предпочитание да ловуват. Но с цел да е по този начин с изключение на грижи, би трябвало да се обезпечи и успокоение на дивата свиня в региона.
Сърната е другият тип наедрял дивеч, обект на лов в ЛРС-Враца. През сезона над 80% от дружините имаха плануван отстрел, само че единствено три се възползваха. Оказва се, че множеството от ръководителите се затрудняват на кого да издадат позволение за отстрел, с цел да не провокират неодобрение от останалите. А и запасът в множеството региони не е изключително висок. Допустимият ресурс в ЛРД-Враца е 680 броя сърни. А таксацията регистрира 526 броя. Причините за ниските ресурси са известни на всички ловци от региона, те са годни за всички типове дивеч – бракониерство, огромен брой на хищниците, нападателно селско стопанство и заболявания.
Във Врачанско е имало години през, които яребицата е бележела нарастване, само че в последно време такова не се вижда в по-голяма част от регионите, даже в противен случай.
С създаване на овощните градини, напуснатите лозя и други необработваеми площи, изчезват и последните подобаващи местообитания, където тази птица намираше убежища и храна. Големите селскостопански блокове от дълго време не са към този момент неин дом. Там тя не намира никаква храна. Допустимият ресурс е 3 797 птици. Запасът сега е 2 380 броя.
При проект за отстрел на 500 яребици, са отстреляни едвам 232 броя, което е 46%.
С фазана нещата в сдружението стоят малко по-добре. Благодарение на разселването, което вършат, повече от регионите са със относително положителни ресурси. По-големият интерес към този лов се дължи на обстоятелството, че с помощта на разселването, излетите са безвъзмездни. Това гратис ловуване го практикуват доста малко сдружения в страната. През отчетния интервал са закупени, доотгледани и разселени 2 599 фазана. Тази година, досега са разселени 650 броя 270-дневни фазани и 1 850 миналогодишни фазана от главното стадо.
Запасът сега е към 2 780 броя при позволен ресурс 3 596 броя. Но това са фазани, в които не е включен броя на разселените тази пролет. Ако ловците им оказват помощ да оцелеят, ще могат да проведат 4, даже 5 сполучливи излети на фазан. При проект за прилагане от 1 635 фазана през сезона са отстреляни 1193 броя, което е 73%.
Заекът от дълго време изгуби мястото си като главен тип дивеч. Макар, че всички региони са пригодни за неговото развиване, популацията му е прекомерно ниска. За страдание при проект за отстрел на 309 броя, са отстреляни единствено 30 броя, което е под 10%. Нормативният ресурс в региона планува съществуване на 5 449 броя – цифра, която е изцяло недостижима в близкото бъдеще.
В последните години в региона на сдружението се следи наклонност за непрекъснато понижаване на запасите от прелетен и водоплаващ дивеч.
През сезона в ЛРД-Враца имат отстрел на 6080 пъдпъдъка, 284 гургулици, 810 гривяци, 5 зимни бърнета, 618 зеленоглави патици – това е доста невисок острел.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР