Значително се е увеличил броят на туристическите пътувания у нас

...
Значително се е увеличил броят на туристическите пътувания у нас
Коментари Харесай

Евростат: Расте делът на планинския туризъм у нас

Значително се е нараснал броят на туристическите пътувания у нас в планините, демонстрират данни от разбор на Евростат за персоналните пътувания на жителите от Европейски Съюз в планинските курорти през 2017 година

През предходната година у нас има осъществени близо 4,7 милиона персонални пътувания в планински курорти в цялата страна при към 2,9 милиона спрямо миналата 2016 година, отбелязва европейската статистика.

Делът на пътуващите българи за туризъм в планината е бил към 11 на 100 от общия брой на всички туристи у нас по разнообразни дестинации, при междинен индикатор за Европейски Съюз от 13 на 100.

Като цяло през предходната година най-посещаваните зимни курорти у нас са били Боровец и Пампорово.

В елитния ни курорт Боровец, където има 28 хотела с към 4 600 кревати, са били осъществени близо 1,5 милиона нощувки от към 500 хиляди гости през 2017 година, като половината от туристите в Боровец са били чужденци, а общите доходи от визитите там през м.г. надвишават 22 млн. лв..

В Пампорово има към 50 хотела с близо 5 300 кревати, като през предходната година там са били осъществени към 1,3 милиона броя нощувки с доходи от близо 15 милиона лв..

Най-висок дял на пътувания в планината през предходната година е бил регистриран в Словакия, където към 25 на 100 от туристите са посетили планински курорти. В Румъния делът на феновете на планината е бил към 24 на 100, в Италия и Франция - 19 на 100 и други

На противоположния полюс са били жителите на трите балтийски страни, дружно с Хърватия, където делът на феновете на планинския туризъм е бил едвам 2 на 100.

Като цяло близо 900 милиона поданици на Европейски Съюз са предпочели планинския туризъм през предходната година, регистрира Евростат.

Най-голям е бил броят на феновете на планината във Франция - 192 милиона, Германия - 151 милиона, Испания - 138 милиона и други

Най-малък брой туристически пътувания е регистриран в Малта - 260 хиляди, Кипър - 1,3 милиона и Словения - 1,5 милиона, демонстрират данните на Евростат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР