Значително поскъпване на зеленчуците и плодовете се очаква през годината.

...
Значително поскъпване на зеленчуците и плодовете се очаква през годината.
Коментари Харесай

Очаква се значително поскъпване на зеленчуците и плодовете

Значително повишаване на зеленчуците и плодовете се чака през годината. Причината са нарасналите цени на електрическата енергия, газа и торовете. „ Очаквам българските оранжерийни зеленчуци да са два пъти по-скъпи “, уточни зеленчукопроизводителят Николай Недялков пред БНР. Той добави, че цените на торовете сега са се покачили в пъти.

„ Тези сътрудници, които имат стоманено-стъклени оранжерии, също имат огромни проблеми. Когато завали сняг върху стоманено – стъклените оранжерии, те не са изчислени да понесат повече от 15 см. снежна завивка и единствения метод да се преборят производителите е като пускат отоплителните съоръжения на оптималната мощ. Всъщност те топят снега, с цел да предпазят оранжериите. Поради тази причина са техните огромни опасения сега, че в случай че има интервал, в който има сняг, техните оранжерии безусловно ще бъдат смачкани от него. Те би трябвало да пуснат инсталациите на оптималната мощ без значение дали има продукция в тях или няма “, разясни Недялков.

Най-висок скок на цените се чака да има при българските оранжерийни домати и краставици. „ Все още е рано да се каже какво ще е ситуацията при зелето и морковите, тъй като се надяваме да се стабилизират цените на торовете и горивата “, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР