Значително е нараснал броят на хората, станали жертва на съвременно

...
Значително е нараснал броят на хората, станали жертва на съвременно
Коментари Харесай

Над 50 милиона души живеят в модерно робство

Значително е повишен броят на хората, станали жертва на модерно иго. Това сочи последният Глобален показател на робството на австралийската правозащитна организация Walk Free, който беше оповестен в Лондон. Според показателя 50 милиона души по света са в клопката на модерното иго - с 10 милиона повече, в сравнение с преди пет години.

Основната причина за това развиване е, че доста хора по света са принуждавани от разнообразни фактори да мигрират " непланирано ". Сред тях са другите спорове по света и последствията – обществени и стопански – от пандемията от ковид и от изменението на климата. Допълнително обстановката се утежнява от ограничението на правата на дамите в международен мащаб, означават създателите на отчета.

Не е проблем единствено на Третия свят

Модерното иго е най-разпространено в Северна Корея, Еритрея, Мавритания, Саудитска Арабия, Турция, Таджикистан, Обединените арабски емирства, Афганистан и Кувейт. От Walk Free са основали показател, който демонстрира каузи на хората, живеещи в близки до робските условия. За Северна Корея той е най-голям - 104,6 на 1000 души население. Данните се отнасят за 2021 година.

Но също и страни от Г-20, включително развити индустриални страни, значително хора биват експлоатирани. Така да вземем за пример в Индия броят им е 11 милиона, в Китай – пет милиона, в Русия – 1,8 милиона, в Турция и Съединени американски щати – надлежно 1,3 и 1,1 милиона души.

За сегашния отчет от Walk Free са дефинирали като форма на модерно иго следните експлоататорски и непозволени практики: насилствен и детски труд, контрабанда на хора и насилствени бракове. Определената стойност на показателя подхожда на оценка на разпространяването на актуалното иго на 1000 поданици в съответната страна.

Съединени американски щати – най-големият вносител на " рискови артикули "

На страните от Г-20 индиректно се дължат половината от всички жертви на актуалното иго – поради техните вериги за доставки. Според отчета всяка година в страните от Г-20 се внасят така наречен рискови артикули на стойност 468 милиарда щатски $. А най-големият вносител си остават Съединени американски щати.

Сред разпознатите артикули, които постоянно се създават в изискванията на насилствен труд, са най-много електроника и облекло, само че по този начин също и палмово масло и слънчеви модули.

Правозащитната организация прикани за по-решителна регулаторна интервенция във веригите за доставки за попречване на употребата. " През последните години Австралия, Канада, Германия и Норвегия одобриха закони, които постановат на фирмите и държавните управления да носят отговорност за употребата в световните вериги за доставки. " Това е стъпка в вярната посока, само че не е задоволителна, споделят правозащитниците от Walk Free.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР