Значителна част от потребителите са склонни да платят откуп за

...
Значителна част от потребителите са склонни да платят откуп за
Коментари Харесай

Над половината жертви на рансъмуер плащат – но какво следва?


Значителна част от потребителите са склонни да платят откуп за своите данни
(снимка: CC0 Public Domain)

Повече от половината (56%) от жертвите на рансъмуер са платили претенции откуп, с цел да възстановят достъпа до своите данни предходната година, съгласно ново проучване. Това обаче надалеч не е гаранция за каквото и да било – множеството са имали проблеми с възобновяване на „ отвлечената ” информация.

Глобално изследване измежду 15 000 консуматори, извършено от компанията за сигурност Kaspersky, откри, че 17% от тези, които са платили откуп за „ отвлечени ” данни, не са могли да си възвърнат достъпа до информацията. Все отново с повишение на осведомеността по отношение на евентуалните киберзаплахи, има съображение за оптимизъм в битката против рансъмуера, отбелязва в разбор на резултатите.

Процентът на жертвите, които са платили откупа за възобновяване на достъпа до своите данни през предходната година, е най-голям измежду тези на възраст 35-44 години. В тази група цели две трети (65%) признават, че са платили желаните пари. Същото са сторили малко над половината (52%) от тези на възраст 16-24 години и едвам 11% от тези на възраст над 55 години.
още по тематиката
Данните демонстрират, че по-младите консуматори са по-склонни да се подадат на изнудването, само че по-възрастните, въпреки от време на време да са считани за не толкоз „ на ти ” с техниката, реагират по-правилно на изнудването.

Независимо дали са платили или не, единствено 29% от жертвите са съумели да възстановят всичките си криптирани файлове след офанзивата. Половината (50%) са изгубили най-малко известна част от файловете си. 32% са изгубили „ доста количество ”, а 18% са се дали прошка със напълно дребен брой файлове. Междувременно 13%, които са претърпели сходен случай, са изгубили съвсем всичките си данни.

„ Тези числа демонстрират, че забележителна част от потребителите са склонни да платят откуп за своите данни ”, споделя Марина Титова, началник на отдел „ Маркетинг на потребителски артикули ” в Kaspersky. „ Но предаването на парите не подсигурява връщането на данните. Това единствено предизвиква киберпрестъпниците да продължат практиката си. Затова постоянно предлагаме на засегнатите от рансъмуер да не заплащат, защото дадените пари за откуп поддържат тази скица, киберпрестпниците процъфтяват ”, споделя тя.

Вместо това потребителите е по-добре да се погрижат да влагат в първична отбрана и сигурност на своите устройства и постоянно да архивират всички данни. Това ще направи самата офанзива по-малко привлекателна или доходна за киберпрестъпниците.

Понастоящем 39% от интервюираните настояват, че са знаели за съществуването на явлението рансъмуер през последните 12 месеца. Важно е този брой да се усилва, защото отдалечената работа е плодородно поле за изнудвачите. Ето какво предлагат анализаторите, с цел да оказват помощ на потребителите да се защитят по-добре, знаейки повече за този тип хакерска атака:

Не плащайте откуп, в случай че обещано ваше устройство бъде криптирано/ ”заключено ”. Плащането на откуп единствено предизвиква киберпрестъпниците да не престават порочната си процедура. Вместо това се свържете с локалната полиция и докладвайте за нападението!

Опитайте се да разберете името на софтуера за изнудване. Тази информация може да помогне на специалистите по киберсигурност да дешифрират данните и да възстановят достъпа до вашите файлове.

Потърсете декриптори, принадлежности за унищожаване на рансъмуер и информация за отбрана от рансъмуер.

Избягвайте да кликате върху дейни връзки (линкове) в имейли с нежелана поща или на непознати уебсайтове; не отваряйте атачмънти от изпращачи, от които нищо не сте очаквали да ви пратят.

Никога не включвайте USB или други устройства за предпазване на данни към своя компютър, в случай че не знаете от кое място са пристигнали.

Защитете компютъра си от рансъмуер с изцяло решение за интернет отбрана.

Архивирайте устройствата си, тъй че данните ви да имат аварийно копие, освен това го правете постоянно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР