Значителен спад на престъпността във Врачанско отчете днес на брифинг

...
Значителен спад на престъпността във Врачанско отчете днес на брифинг
Коментари Харесай

Криминални хроники: Врачанската полиция се похвали с рекорден спад на престъпността

Значителен спад на престъпността във Врачанско регистрира през днешния ден на брифинг шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи - гл. комисар Янко Янколов.
През 2019 година всички регистрирани закононарушения са 2628 против 3047 за 2018 година. Това се равнява на спад от 13.8%.
Тези числа се дължат най-вече на спад при записаните закононарушения срещу собствеността при общоопасните закононарушения, при документните закононарушения и при закононарушенията срещу брака и фамилията и младежта.
По типовете закононарушения преимуществен дял имат кражбите – 32.7% от цялата записана престъпност. След тях, с по-голямо дялово значение, са: закононарушения срещу стопанските браншове – 12.8%, ръководство на МПС след приложимост на алкохол/наркотици – 7%, заличаване или разваляне на имущество – 6.3%, опиати – 3.7%, документните закононарушения – 2.2%, ръководство на МПС в периода на АН – 2%, палежи – 1.7%, измамите – 1.6%, срещу брака и фамилията – 1.5%, безчинство – 1.4%, насила – 1.2%, умишлени междинни телесни повреди – 1.2%, грабежи – 1.1%, нелегално владение ВОБ – 1%.
Криминалните закононарушения са намалели, като записаните заявителски материали са 3472 против 3707 за 2018 година, което се равнява на спад от 6.3 %.
Регистрираните закононарушения са общо 2232, а за 2018 година са били 2615 и тук се регистрира спад от 14,6%.
В доклада на врачанската полиция се отбелязва, че броя на разкритите закононарушения е намалял по отношение на миналата година.
За интервала има регистрирани 106 закононарушения срещу личността, от които 52 са разкрити. Регистрирани са 7 убийства, като всичките са разкрити. Отчетено е и едно обезчестяване, което също е разкрито. В статистиката попадат и 3 блудства, които причинители не са открити.
От записаните за интервала общо 1077 закононарушения срещу собствеността са разкрити 551.
Спадът на тези закононарушения по отношение на 2018 година е 8.5%, а разкритите са със 17 закононарушения по-малко.
Ръст от 7% се регистрира в грабежите, като за 2019 година те са били 2019, от които разкрити – 23. Има регистриран 1 въоръжен обир с огнестрелно оръжие.
Отчетените обири са 862, като се отбелязва спад от 13.1%.
Значителен спад има при записаните взломни обири, като броят на разкритите е с 2 по-малко от миналата година. Спад се следи при джебчийските обири.
Преобладаващи са домовите обири най-вече в дребните обитаеми места от необитаеми къщи, икономически дворове, и вилните зони. Предмет на посягане са движимости и предмети от цветни и черни метали, селскостопанско имущество, уреди от битов темперамент, принадлежности, хранителни артикули, зимнина, мебелировка.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР