Значителен ръст се наблюдава в броя на сделките с имоти

...
Значителен ръст се наблюдава в броя на сделките с имоти
Коментари Харесай

Бум на сделките с имоти във Варна - ето цифрите

Значителен растеж се следи в броя на покупко-продажбите с парцели във Варна през второто тримесечие на годината, сочат данните на Агенцията по вписванията. Сайтът за парцели Варна Реалистимо също регистрира по-оживен заможен пазар от нормално и е в унисон с последните данни. Броят нови разгласи за жилища и къщи не е по-различен от предишни интервали, само че търсенето и продажбата им, даже на парцели стояли по-дълго на пазара се случва с интензивен ритъм.

За интервала април – юни 2022 година по данни на Имотен Регистър са били изповядани 4328 покупко-продажби по покупко-продажба, което е с 25 на 100 повече спрямо предходното тримесечие. (Миналата година обаче растежът на второ по отношение на първо тримесечие е бил по-голям – над 50 на 100.) Увеличение с над 10 на 100 през второто тримесечие се следи и по отношение на същия интервал на 2021 година

По данни на Национален статистически институт въведените в употреба нови жилищни здания от април до юни в това число са 125. (Това е малко по-малко от предходния интервал, когато бяха пуснати 130 нови здания.) Жилищата в тях са 530 на брой, от които 188 двустайни, 201 тристайни, 30 едностайни и 111 с 4 и повече стаи. Тяхната обща разгърната повърхност е 44 104 кв.м., от които 34 000 кв.м. чиста жилищна повърхност и към 10 000 квадрата спомагателна повърхност. Новите позволения за градеж, издадени през второ тримесечие във Варна, са 203 на брой за 2380 жилища с обща повърхност 260 484 кв.м.

Реалистимо регистрира извънредно мощен пазар на парцели чартърен във Варна този сезон. В момента двустайните парцели във Варна са сред 200 и 250 евро на месец. За към 150 евро може да се откри едностаен апартамент. За почти 300 евро може да се наеме и тристаен, и даже четиристаен апартамент според от местоположението на парцела. С по-добри цени са парцелите отдалечени от централната част в посока курорта " Св. Константин и Елена “ и " Слънчев ден “.

В града има девет висши образователни заведения, които притеглят студенти от Североизточна България и от чужбина. Сред тях са Висшето военноморско учебно заведение " Никола Вапцаров “, Икономическият университет, Медицинският университет " Проф. Параскев Стоянов “, Техническият университет, Варненският свободен университет " Черноризец Храбър “ и други Това подсигурява мощен пазар за жилища и жилища чартърен и отвън летния сезон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР