Значителен ръст на българските турсти зад граница, както и във

...
Значителен ръст на българските турсти зад граница, както и във
Коментари Харесай

Около 10 000 българи празнуват Корледа и Нова година зад граница

Значителен растеж на българските турсти зад граница, както и навътре в страната за Коледа и Нова година в сравние с предходната регистрират туроператорите.

Над 5000 индивида са по чартърни и самолетни стратегии в чужбина, а по автобусни екскурзии са още толкоз, оповестиха за от Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници „ Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ).

Във вътрешността на страната ще има към 560 000 пътувания, демонстрират данните на Института за разбори и оценки в туризма.

Над 20 чартъра има от София и Варна за чужбина, като най-вече са за Египет и Турция, съобщи Павлина Илиева, ръководител на ОБТ и шеф на туроператора „ Аполо “.

Останалите дестинации с директни полети са Йордания, Тунис, Албания, Малдиви, Доминиканската република, Шри Ланка, Занзибар и Лапландия.

По постоянни самолетни линии най-вече българи ще има в Дубай (ОАЕ), Тайланд, Мексико, Рим (Италия)и Прага (Чехия).

„ Тази година ситуацията е по-добре спрямо 2020 година, когато активността ни беше неразрешена “, разяснява Павлина Илиева . Въпреки това пътуванията са надалеч по-малко по отношение на 2019 година Европа остава втора година затворена за Коледа и Нова година с доста рестрикции и със забрани за неимунизираните. Почти всички страни към този момент желаят PCR тест и за имунизираните туристи, означи Илиева.

Най-голям интерес за коледните и новогодишни празници има към Египет и Дубай , съобщи Невена Николова , шеф на „ Дрийм холидейс “. Следват Йордания и Малдиви. Завръща се ползата към Тайланд макар високите условия и усложненото вадене на визи. Вече има много хора за дестинацията, на които успяхме да извадим визи и ще пътуват натам, уточни Николова. Тайланд беше най-посещаваната далечна страна от българите през 2019 г.- над 46 000 български туристи. За януари и февруари 2022 година има взрив на записванията за екзотични и далечни страни, сподели Невена Николова.

Туроператорът „ Абакс “ има най-вече чартъри около празниците до 10 дестинации, разгласи Георги Пасев , маркетинг управител на компанията. От тях 5 са до Кайро и Хургада с полети от София и един от Варна, Шарм Ел Шейх, Йордания, Анталия (Турция), Албания, Тунис. Само при тях има над 900 българи по стратегиите за Египет.

Отделно имаме групи по постоянни линии до Прага, Дубай, Малдиви и Коста дел Сол в Испания, уточни Пасев. Според него тази година е много по-добре спрямо 2020 година, когато са имали единствено 3 чартъра.

Отново липсват пътуванията за Европа поради многото рестрикции “ , уточни той. Отпаднали са дестинации като Рим, Париж, Виена, Будапеща, Барселона и други Все повече хора се отхвърлят да пътуват поради условието за PCR тест на отиване и връщане даже за имунизираните. За четиричленно семейство мярката оскъпява ваканцията с над 400 лева, сподели Георги Пасев.

При нас най-вече се търсят екзотичните дестинации като Малдиви , Доминикана и Мексико , разгласи Румяна Юксел , шеф на „ Аква тур “. Според нея те стартират да си възвръщат туризма и славата. В Малдиви и Мексико за празниците мъчно се намират места в хотелите. Цените на Малдивите тази година не са ниски и стартират да се връщат към старите високи стойности, акцентира Юксел. Тя добави, че за Анталия също е огромен ползата и чартърът за Нова година към този момент е цялостен.

Същата наклонност обрисуваха още от „ Онекс тур “. Велизар Димитров, маркетинг управител в туроператора, сподели, че най-вече туристи имат за Доминикана, Шри Ланка, Малдиви и Турция. Общо ще заведат в чужбина над 1000 българи по своите чартърни и самолетни стратегии.

По автобусните стратегии на туроператорите за чужбина най-вече туристи ще има в Турция, Сърбия, Северна Македония и по-малко в Гърция.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР