Значителен брой държави, общо 13, официално подадоха заявления за присъединяване

...
Значителен брой държави, общо 13, официално подадоха заявления за присъединяване
Коментари Харесай

БРИКС: 13 държави формално са подали заявления за присъединяване

Значителен брой страни, общо 13, публично подадоха заявки за присъединение към алианса БРИКС. Потенциалното разширение на алианса може да има дълбоки последствия за международната стопанска система и геополитическия пейзаж.

Развиващите се страни в границите на алианса изследват благоприятни условия за понижаване на зависимостта от щатския $ и за подсилване на локалните си стопански системи посредством търговия в родните си валути. Сред 13-те страни са Аржентина, Индонезия, Етиопия, Бахрейн, Мексико, Нигерия, Алжир, Египет, Иран, Обединени арабски емирства, Саудитска Арабия, Бангладеш и Венецуела.

Решението за приемането на тези 13 страни ще бъде взето взаимно по време на идната среща на върха на БРИКС, планувана за 22-24 август в Йоханесбург, Южна Африка.

С повишаването на интереса към присъединение към блока се ускорява опцията за оборване на позициите на щатския $.

Неотдавна бе обявено, че 22 страни, от разнообразни райони, в това число Азия, Африка, Южна Америка и Източна Европа, имат предпочитание да се причислят към съюза. Освен това други районни групи като АСЕАН, ШОС и ССПЗ също обмислят ограничения за понижаване на зависимостта от щатския $.

Възможно е да се стигне до евентуална смяна на финансовите пазари и до възхода на нов финансов ред. Ако страните от БРИКС укрепят родните си валути посредством по-широко потребление, в световния финансов пейзаж може да се следи преход на властта от Съединени американски щати и техните западни съдружници.

Важно е да се означи, че ориста на щатския $ зависи от това какъв брой дейно БРИКС ръководи международната търговия с други страни. Насърчаването на локалните валути за транзакции може да докара до понижаване на търсенето на щатския $ и да повлияе на статута му на съществена аварийна валута.

С развиването на световната динамичност Съединени американски щати се намират на кръстопът, изправени пред опцията за обилни промени в вероятностите на тяхната валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР