Значението на приетия регламент за пазара на криптоактиви е огромно.

...
Значението на приетия регламент за пазара на криптоактиви е огромно.
Коментари Харесай

Захариев: ЕС прави правилна крачка да обхване регулаторно огромния пазар на криптовалутите

Значението на признатия правилник за пазара на криптоактиви е голямо. Това сподели в предаването " Човекът на фокус " , по тематиката " Парите ви на фокус с БФБ " Георги Захариев - основен изпълнителен шеф и съосновател на Finance Academy. " Новината е добра, новината е дълго чакана, тъй като множеството компании в бранша, доста от потребителите в действителност чакаха въпреки всичко Европейският съюз да бъде една от водещите стопански системи в целия свят и един от първите, които вкарват някаква регулаторна рамка, първите, които стартират да употребяват една технология малко повече, първите, които са пионери в дадена област ", разясни Захариев. 

По думите му, Европейският съюз сега прави едни доста верни крачки в вярната посока за това да обхване регулаторно един голям пазар, пазар, който сега има 400 милиона консуматори на ден. 

Захариев разясни, чеу съгласно рамката, която Европейският съюз е основал, криптоактивите са няколко типа. Много неща може да се крият в понятието " криптоактив “. От бизнес позиция, криптоактивите са най-различни типове, като да вземем за пример такива активи, които съставляват стойност. Т.е. ние задържаме някаква форма на цифров, криптографски актив, който в нашия действителен свят е равностоен на някаква сума пари или пък на нещо друго, което ние да притежаваме. Може да бъде парцел, може да бъде автомобил, може да бъде някакъв различен предмет. Други криптоактиви биха могли да бъдат такива, които са обвързани с съответни валути – $, евро, лев или някоя друга. Криптоактивите са доста и разнообразни типове и в случай че би трябвало да се заключи те значително стоят зад концепцията за това, че в цифрова форма притежаваме някакъв актив или някаква форма на стойност. Това, което до неотдавна бяха безусловно общоприетите фиатни пари и тези, които имаме в портфейла си, в действителност в този момент биха могли и те да бъдат криптоактиви. 

" Стейбъл койн пък е дигиталният еквивалент на действителна валута. Примерно, имате 1 $ и желаете да получите неговия еквивалент в криптовалута. Емитентите са компании, организации, които биха могли да раздават такива активи, да ги продават, да ги пускат, да работят софтуерно с тях, да ги създават. За мен най-голямото нещо в действителност е, че тази правна и регулаторна рамка, в случай че се получи като лиценз в една страна в Европейския съюз, то оттова нататък ще важи за целия Европейски съюз. Сега, имайки една правна и регулаторна рамка, към този момент има ясни и точни правила по кое време, какви криптоактиви биха могли да се пускат на пазара, самите консуматори да имат някаква малко по-голяма изясненост кой стои зад техните права. Знаете, че обичайният финансов свят е извънредно регламентиран и доста съществено контролиран, все пак обаче има някои систематични опасности. Камо ли за криптосвета, който сега минава едни първи етапи на регулация ", сподели още Захариев.   

Според него, камият факт, че Европейската комисия и Европейският парламент съумяха да одобряват подобен вид правила значи, че криптовалутите са част от бъдещето и техният пазар ще пораства. Говорим за блокчейн технологиите като цяло, защото значително криптовалутите са обвързани с тези блокчейн технологии.

" Европа се пробва да си подсигурява дял от този възходящ пазар, общата стойност на който е някъде към 3 милиарда $ на световно равнище – приказва за услугите към блокчейн. През 2030 година се чака да бъдат към 130 милиарда, т.е. растежът е 1500%. Това значи, че ще има доста огромни промени във финансовия бранш.  Второто е извънредно забавно, тъй като в този момент ще се отвори доста огромен пазар за разнообразни финтех приложения, за така наречен необанки, финансови медиатори, капиталови медиатори и всеки, който е участник на пазара на вложенията и финансовите услуги, към този момент доста по-лесно може посредством фиатни пари да се разработят артикули, които влагат в криптоактиви и носят някаква по-голяма рентабилност, против по-голям риск, несъмнено. А по първата линия към този момент е много по-интересно от позиция на това, че хората ще могат да закупуват активи ", добави Захариев. 

Повечето компании, които сега оперират под някаква форма с криптоактиви,  биха могли да се възползват от тези година и половина, с цел да съумеят да вкарат вътрешните си процеси в рамките, надлежно да преминат през лицензионен формат, който ще им разреши да оперират във всяка една европейска страна - един доста огромен пазар от 27 страни.

" Въпреки, че сме дребна страна, ние имаме исторически късмет да сме едни от пионерите в тази сфера, тъй като в България към този момент има сносно създадена екосистема, отдадена на блокчейн услугите, на криптовалутите, което пък значи, че сега на процедура се води надпреварата за това кои ще бъдат водачите в криптосвета и ние имаме автентичен и действителен късмет, в случай че несъмнено, и тук, в България, се създадат старания в тази посока ", добави Георги Захариев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР