змервателните станции у нас, и особено в София, и днес

...
змервателните станции у нас, и особено в София, и днес
Коментари Харесай

Нови правила за „зелен билет” в София

змервателните станции у нас, и изключително в София, и през днешния ден регистрираха замърсяване на въздуха над нормите. За да не се стига до превишаване в пъти на допустимите правила за фини прахови частици – от Столичната община разискват смяна в разпоредбите за издаване на „ зелен билет” за градския превоз, осведоми.

През последното денонощие най-мръсен въздух са дишали в Русе и Бургас .

В София, след еднодневното пречистване поради снеговалежа през вчерашния ден, през днешния ден още веднъж равнищата на фини прахови частици се повишават над допустимата норма.

„ Днес не е толкоз нечисто както беше предходната седмица, тъй като е изчистена атмосферата. От през днешния ден следва няколко дни на застой, което ще докара до задържане и струпване на повече съсредоточен замърсител в атмосферния въздух “, споделя доцент Елена Христова – Национален институт по метеорология и хидрология.

Според прогнозните данни, които разгласяват от Столичната община, замърсяване на въздуха се чака и през идващите два дни. Като за четвъртък кодът тук-там е червен.

За да се пазят от замърсяването тези, които не могат да си останат у дома разчитат на маските, които носят против COVID-19.

А

oт гражданска платформа за премерване на замърсяването на въздуха приканват да се инсталира нова станция на „ Орлов мост “.

„ Ако вземем уред, който на място да мери качеството на въздуха, колкото и посредствен да е той, има завишение на ФПЧ близо 4 пъти. Те са отровни и от тях умират 40 души на ден. Станцията на метрото би трябвало да бъде върната неотложно, с цел да имаме цялостната картина на замърсяването “, споделя Стефан Димитров – гражданска платформа Air.

За да се понижи замърсяването на въздуха, от Столичната община ще понижат условията за стартиране на „ зелен билет”, който коства 1 лев. Според новия механизъм той ще се пуска при по-ниски стойности на фини прахови частици.

„ Старият механизъм беше на две станции над 200 и прогноза за нечист въздух, което не се доближи в нито един от тези дни. А в този момент пада на над 150 микрограма на две станции “, съобщи Йорданка Фандъкова – кмет на София.

Като главен източник на замърсяване, кметът на София още веднъж показва печките на твърдо гориво :

„ 55 хиляди семейства в София се отопляват на дърва и въглища. Далеч не са единствено избрани квартали. Има и централни елементи на София, които се отопляват на дърва и въглища “.

До момента са сменени отоплителните съоръжения на над 5500 семейства. Продължава и монтирането на филтри на комините. Досега са сложени 500 такива.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР