Зловеща. Това е само едно от определенията на историята с

...
Коментари Харесай

Костадин Ангелов и службите са знаели за трафика на органи в България. Не са направили нищо

Зловеща. Това е единствено едно от определенията на историята с евентуално противозаконните трансплантации, осъществявани в България през последните години, за които през седмицата заприказва служебният здравени министър доктор Стойчо Кацаров. Накратко, той сподели, че в болница " Лозенец " са трансплантирани задгранични пациенти, с донори от трети страни, които са дали подправени удостоверения за роднински връзки. Този сюжет е сложен за разбиране - тук са идвали хора от да вземем за пример Оман, Израел и други места, които са представяли за свои родственици молдовци и украинци. Трансплантациите не са били инцидентни. Случвали са се повече от няколко пъти, което приказва за система и интернационална организация с център в България (виж карето). И това не е всичко.

Историята става още по-зловеща от обстоятелството, че тази процедура е била известна на управляващите. От октомври 2020 година министерството на опазването на здравето (оглавявано тогава от Костадин Ангелов) е знаело, че в болница " Лозенец " са били осъществени най-малко няколко трансплантации на хора с подправени документи. Но управническа реакция на протичащото се не е имало. Този сюжет в действителност се развива в миг, когато евентуално голям потенциал на здравното министерство е бил ангажиран от епидемията. Но въпреки всичко да повторим - България известно време е била център на интернационална незаконна организация за трафик на човешки органи. Да го кажем за трети път - трафик на човешки органи, за който част от българските управляващи са знаели, само че не са създали нищо. Това може да значи единствено едно - че настойниците на тази организация са на най-високото равнище в страната. Там, където може да се подреди закононарушения от подобен порядък да не бъдат разследвани. Лилавата бюлетина на Интерпол Разкриването на историята стартира в края на януари 2020 година, когато Интерпол изпраща до страните, с които работи, така наречен " Лилава бюлетина " (Purple notice). Това са уведомления до полицейските организации да имат поради, че се развива нов вид интернационална проведена престъпност. В предишното лилави бюлетини са издавани, с цел да се обърне внимание да вземем за пример на взрива в онлайн продажбите на опиати. През януари 2020 година обаче фокусът е " данни за трафик на органи посредством подправяне на документи и обявление на погрешни данни за роднински връзки ". В самата лилава бюлетина се разказва случай, в който израелски жители, са трансплантирани в Бразилия като донори са хора, " говорещи съветски ". " В страната са открити още минимум четири случая, всички свързани с израелски жители, които чакат за даряване на органи от фиктивни техни близки, които след това се оказват жители на страни от Източна Европа. Възможността за осъществяване на този вид закононарушения би трябвало да се вземе под внимание от всички страни и най-много от тези, чиито закони разрешават непринудено даряване на органи от родственици ", написа в лилавата бюлетина на Интерпол.

България е такава страна. Българското Министерство на вътрешните работи препраща по длъжностен път уведомлението на интернационалната организация до министерството на опазването на здравето, където то попада при заместник-министъра Бойко Пенков. Той от своя страна го препраща на Агенция " Медицински контрол ", с цел да " извърши инспекция, като при положение на открити сходни данни, или информация по идентични случаи да информирате Министерство на здравеопазването навреме ". Агенцията се захваща с тази инспекция напълно насериозно.

Установяват се осъществените трансплантации на чужденци в България през последните години, комплектоват се всички налични документи на донорите и реципиентите. Тези документи се изпращат до съответните посолства за инспекция на достоверността. Когато стартират да идват отговорите, стартира да излиза наяве, че има сериозен проблем.

В публично писмо от 28 октовмри 2020 година до министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов Агенция " Медицински контрол " написа: " Посолството на Сирийска арабска република ни осведоми, че не може да удостовери роднинска връзка сред жителите на Султанат Оман и Сирийската арабска република. Посолството на Индия ни уведомява, че апостилите на Акта за раждане и на свидетелството за брак са фалшификат ".

Най-драстични, обаче, били образците от Израел, където донорите били младежи от Украйна и Молдова, а получателите - жители на Израел, само че с арабски имена и с мюсюлманско изповедание. Техните документи за идентичност също се оказват фалшифицирани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР