Злоупотреби с горива на митница Варна разкри в предаването „На

...
Злоупотреби с горива на митница Варна разкри в предаването „На
Коментари Харесай

Черен внос на горива през митница Варна

Злоупотреби с горива на митница Варна разкри в предаването „ На намерено “ по Българска национална телевизия Валя Ахчиева.

Темата на следствието е за това, какво се случва със Закона за акцизите и данъчните хранилища и едни ЖП цистерни, цялостни с газьол, разтоварен от съветски танкер на варненското пристанище ПЧМВ.

По закон от 1 януари 2018 година на всяко българско пристанище, където може да дебаркира танкер би трябвало да има измервателни уреди, свързани с митниците и Национална агенция за приходите. Малко е известно, че след смяната в закона – на 29 декември 2017 година единствено два дни преди нова година и преди да влезне в действие законовата смяна, финансовият министър Владислав Горанов подписва една разпоредба на министерството на финансите, че срокът за слагане на измервателни уреди се удължава, вместо да е в действие от 1 януари, влиза в действие от 1 юни. Така самата страна, която тръби, че се бори с контрабандата и която би трябвало да цялостни бюджета, поставя една врата в полето за още пет месеца, и през нея да мине всеки, който желае до внася гориво.

Цели два месеца и половина никой в страната не се е усетил, че по този начин се нарушава Конституцията. Една разпоредба опонира на самия закон. Законът споделя срокът е 1 януари, а една разпоредба от 1 юни. И по този начин танкери влизат и излизат, и носят гориво през януари, февруари и през първите две седмици на март – танкери внасят горива в Бургас и Варна на пристанища без измервателни уреди, в нарушаване на закона, само че в духа на наредбата, която им дава пролонгация до 1 юни. Някой най-сетне се е сетил, че по този начин се нарушава Конституцията и на 16 март 2018 година депутатите вкарват този продължен период и в Закона за акцизите и данъчните хранилища. А с цел да маскират гафа, те одобряват, че закона ще работи със задна дата. Тоест узаконяват противозаконното разтоварване на пристанища без измервателни уреди.

След тези промени горивото не влиза в данъчен или митнически склад, а се товари напряко на вагони цистерни. Валя Ахчиева разкрива, че тези цистерни се движат единствено по едно направление – данъчния склад на „ Инса ойл “ в село Белозем, община Раковски, край Пловдив. Е има и едни три танкера на „ Полисан “ в Русе.

Трябва да напомним, че „ Инса ойл “ има собствен данъчен склад в Бургас, като наемател на едно кейово място на пристанищен терминал Бургас Изток 2 с пристанищен оператор БМФ Порт Бургас, и там може напълно умерено по-бързо и по-евтино да транспортира горивото в данъчния склад край Пловдив, в село Белозем – та за какво Инса ойл транспортира горивото си от по-далеч от Варна.

Валя Ахчиева открива, че сред 25 и 28 март 30 железопътни цистерни, предопределени за „ Инса ойл “, са престояли във Варна. Проблемът е, че те не са били охранявани от митничари, както изисква закона. Товарът е бил защитаван от охранителна компания.

По принцип влаковете с газьола пътуват 24 часа от Варна до Белозем. Справка на Българска национална телевизия в Агенция „ Митници” за регистрирано в системата БАЦИС горивото от данъчния склад на „ Инса ойл “ в село Белозем сподели, че горивото от първия трен е престояло два дни преди да бъде регистрирано от системата, че е влезнало в данъчния склад. Втория и третия трен са престояли по един ден.

От своя страна Европейският парламент даже написа цялостен правилник и правила, за това по какъв начин да се транспортират горивата, с цел да няма риск за фиска на Общността.

Практиката на „ Инса ойл “ демонстрира, че всеки може да си наеме няколко вагона, да си ги постави на краен коловоз на гарата и да си складира горивото без митнически надзор.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР