Злото е да се не искаме, злото е беднотията. Да

...
Злото е да се не искаме, злото е беднотията. Да
Коментари Харесай

New Yorker показа танца на българските кукери във впечатляващ филм

" Злото е да се не желаеме, злото е беднотията. Да няма благодат. Злите сили са това. Гоним ги, с цел да сме всички дружно. "

Тези думи идват на фона на картина, която стопира дъха: хубав танц на кукери в занимателен каданс, възрастни хора и дребни деца, мъже и дами, всички облечени в костюми с дълга четина и страховити маски.

Американското списание New Yorker разгласява късометражен документален филм за българската традиция на кукерството, като демонстрира групи от Разлог, Банище, Бела вода, Драгичево, Варвара, Банско, Калугерово, Ярджиловци.

" Вярата е в основата на всичко. Ако не верваш в нещо, то не може да просъществува ", споделя един от героите.

Кукерството " няма възрастова граница, сплотява разнообразни генерации - има и 5-годишни, и 80-годишни ", споделя различен.

Млада жена споделя, че се е въодушевила от своя вуйчо, който е основал първия ѝ костюм, а момче признава, че прекъсването на карнавала " Сурва " поради пандемията го е предиздвикало да се разплаче.

" Трябва да си там да го почувстваш - малко необяснимо. Обръщаш се, гледаш една войска, гледаш твоя наследник до тебе, пръв ", споделя различен от участниците във кино лентата на Килиан Ласаблиер.

Целия филм можете да видите във видеото.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР